Sex a erotika v karikatuře

Erotická karikatura musela být v mysli lidí už v době kamenné a možná dříve. Snad od chvíle, kdy se člověk poprvé zasmál.

Karikaturisté vás donutí až k slzám- smíchu!L.BLAHÁK

Sex a erotika je téma natolik lidské a díky dnešním předsudkům i puritánství pro karikaturisty tak zajímavé, že je pro většinu z kreslířů naprosto neodolatelným námětem. Pravděpodobně víc, než karikatura politická. Když ale někdo dokáže spojit karikaturu politickou a sex, jako karikaturista Mareš, vznikne doslova bomba a skandál, což je chlebem bulváru a zábavou mas. Jak je ovšem vidět, karikatura má sílu slova, ale je hůře právně postihnutelná. Typicky lidským paradoxem je, že imaginární postava proroka v karikatuře znamená pro karikaturistu větší nebezpečí, než zkarikování živých osob. To se však už vzdalujeme tématu.

Sex a erotika se v karikatuře objevuje v tolika podobách, kolik kreslířů se téma chytne a kolik názorů, chce každý z nich předložit veřejnosti v této odlehčené, pro někoho i urážlivé formě. Komiks ZELENÝ RAUL, určitě pohoršil pár celebrit a některé se i ozvaly a chtěly pomstu. Některé celebrity zůstaly nad věcí a pár z nich se určitě zasmálo i samy sobě. Skutečnou úroveň maji ti, kteří se dokáží usmát i tomu, co se zdá být jejich urážkou, dokáží tam nalézt kousek své směšnosti a třeba se nad tím i zamyslet. I erotické vtipy jsou vpodstatě jakýmsi odlehčeným názorem na věc a karikatury tohoto druhu bývají ty nejoblíbenější. Člověk se u nich zasměje od srdce, zatímco ty politické jsou více černým humorem, než legrací.

Protože je smích ten nejlepší životabudič, přimlouvám se za zdvojnásobení erotických karikatur ve všech periodikách a za občasné okořenění sexem i těch politických, aby se národ ozdravil z té věčně blbé nálady. Pokud jste redaktor některého z periodik a máte nápad, rádi ho karikaturou ztvárníme. Pokud chcete nápad na dané téma od nás, zpracujeme i to.

Co na závěr? Dopřejte si tu radost a zasmějte se sami sobě nad svou karikaturou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: LADISLAV BLAHÁK | pondělí 10.1.2011 10:11 | karma článku: 8,87 | přečteno: 2182x