Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neuvěřitelná Indie:Koumák s rikšou, nádoby zla a skoroutopenec...

Je to metrákový atlet. Nohy mu vypovídají službu a visí mezi svými zachránci zcela bezvládně, prost vší síly i vůle k životu. Stačilo jedno vdechnutí slané vody...

Radosti i strasti jsou vepsány do tváře ženy se znamením hindu na čele.karikatura.cz

Ganéša je můj nejoblíbenější z mnoha indických bohů a jejich reinkarnací.

Další přístav a velkoměsto rozlohou i počtem obyvatel. Na letišti mě čeká průjem a ledová sprcha. Vojáci, střežící vchod, mě na letiště bez letenky nepustí a tak musím na parkoviště. Dobíhám ke stánku skoro se zpožděním, ale o to větší bude uvolnění. Vletím dovnitř s vykulenýma očima a musím vypadat jako šílenec, protože fronta Indů, čekajících na totéž, se údivem zavlní. Málem to vzdávám, svěrače to žádají, ale hrdost a důstojnost zachraňují mou sebevládu a stavím se do řady. Trpím, ale těším se. Dva Indové mě drze předbíhají a já z toho málem povolil.Úleva v poloze lyžařské je nepopsatelná. Polévám se ze zadu hrnkem vody a je mi šuma fuk, že si máčím i košili a kalhoty, takže můj odchod není zas až tak plný důstojnosti, zato zcela pohodový.

Rybáře z Andamanských ostrovů potkáme až později.

Pohoda se mění ve zlý sen u kasy India Air. Lety jsou vyprodány na tři týdny dopředu a zdá se, že jsme podnikli cestu napříč Indií zbytečně. Po zvážení všech možností to vypadá na cestu zpět, do Keraly. Ale situace se v Indii mění každým okamžikem. Objevují se dva rikšáci, z nichž jeden je řidič a druhý koumák, neboli manager.Sjednávají cenu 1200 rupek. Je dost vysoká, ale bílá kavka nemá na smlouvání síly a už se vezeme zpět do přístavu pro tikety na trajekt, což je prý šílené martýrium, čemuž po zkušenostech s indickou byrokracií beze zbytku věřím a připravuji se na tvrdou zkoušku nervů. Navíc je sobota.

Rodinka se jen pasivně veze, protože všechny formuláře a vyřizování jsou má starost. Mám vůbec dovolenou? Svatý Petr je méně důležitý, než vrátný dotyčného úřadu a ten to dává nepokrytě najevo. Pustí nás? Nepustí? Nepustí! A začíná honička. Jedeme kopírovat pasy a víza, udělat fotografie na lodní lístek a pak zpět, vyplnit pár formulářů, přiložit fotky a kopie, kontrola pasů a platba v hotovosti. Vše vyřízeno téměř hladce s jedním malým spropitným pro ochranku pod režií koumáka. Nakonec rikšou stíháme autobus do Mamallapuram, které je od Chennaie asi 80 km. Řidič s koumákem z nás nakonec vydolují 2500 rupek za čtyřhodinové kodrcání a vyřizování věcí v dusivé Chennai. Spokojenost je na obou stranách.

Postava na konci pláže zdůrazňuje obrovitost stromů na břehu Indického oceánu.

Do džungle se vydáváme říčními koryty, kde je teď jen málo vody.

Jsme v oblasti, kterou před rokem zasáhla Tsunami. Unaven celým dnem podléhám pochůzkovému plážovému prodejci a mám kamenného slona. Naštěstí jen kapesní velikosti. V očích ženy, prodávající sarongy, se objevuje nehraný smutek a se skrývaným žalem ve svém úsměvu mi vyčítá, že s námi strávila povídáním dvě hodiny, aniž bychom udělali obchod. Jestli hraje komedii, je to na Oskara. Sára tak získává jeden z mnohobarevných šátků, sarong, který si tu kolem boků uvazují jak muži, tak i ženy. Zvláštní věcí je hliněná nádoba, obalená hadrem, na kterou Stáňa se Sárou v moři narazily. Nesou jí na břeh a prodavačka sarongů rozhazuje rukama v zamítavých gestech. Ten, kdo nádobu naplnil, obalil hadrem a rituálně předal vlnám, vložil do ní zlo a špatnost, kterých se chtěl zbavit. Vyzvednuta ze dna, vypouští nádoba svůj obsah na nejbližší okolí, jako pandořina skříňka. Příhoda zcela potlačuje ženinu radost z drobného obchodu a ona zmateně odchází. Jako by moře chtělo dát jejím slovům za pravdu, další událost je téměř tragická. Nevině mírné vlnky lákají mladé Indy k hrátkám, ale dno tvarují do nečekaných a zrádných prohlubní přímo u břehu a jedna z nich právě pohltila svou kořist. Naštěstí si ostatní všimli a už podpírají urostlého, vysokého mladíka a pomáhají mu z vody. Je to metrákový atlet. Nohy mu vypovídají službu a visí mezi svými zachránci zcela bezvládně, prost vší síly i vůle k životu. Stačilo jedno vdechnutí slané vody, tak křehká je naše síla a život. Na mé doporučení ho jeho spolužáci vlečou pryč ze slunečního žáru. Leží, kašle a zvrací ve stínu přístřešku z palmového listí ještě přes hodinu,ale žije a má o čem přemýšlet.

Ubytování máme občas skromné, ale nekup to za 100 rupií.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: LADISLAV BLAHÁK | úterý 15.3.2011 18:11 | karma článku: 8,74 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

LADISLAV BLAHÁK

Skutečný dárek by měl být osobní.

Blíží se čas svátků, setkávání a dárků. Pro své blízké, přátele a známé hledáme vhodné dárky. Nejlepší z dárků jsou ty, které navazují na vaše vzájemné vztahy a možná už o nějakém víte, ale pokud ne, máme pro vás inspiraci.

27.10.2015 v 19:14 | Karma: 5,75 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

LADISLAV BLAHÁK

Daňoví poplatníci plaťte - dotované trhy.

„ Chceš-li se pomstít svému nepříteli, poskytni blahobyt jeho dětem.“ A to se dá aplikovat na jakékoliv průmyslové i jiné odvětví společenské sféry. Kdo by se snažil, když dostává něco zdarma?

6.7.2014 v 12:30 | Karma: 19,28 | Přečteno: 592x | Diskuse| Společnost

LADISLAV BLAHÁK

Indie: Kroužící supi, vzteklý pes, neurvalý býk a mrzáček Ravi…

Rohem mě odstrkuje jak pírko, dupe mi po kufříku od kamery, koulí očima a slintá. Beru banány a lákám ho za sebou. Voňavou slupku od banánu házím na veliký balvan. Zmatený býček pobíhá kolem, ale létat neumí.

15.3.2011 v 16:41 | Karma: 9,17 | Přečteno: 1641x | Diskuse| Cestování

LADISLAV BLAHÁK

Rallye v tuk-tuku, vysněné zbělení a sexuální lovci….

Indové mají zřejmě ve zvyku uvádět Evropanky do rozpaků, neboť, kráčí-li bílá blondýna v plavkách / tedy nepřípustně odhalená dle jejich měřítek/ do vody, nepokrytě na ni zírají. Neovladatelně přitahováni známými silami se přibližují i ze vzdálených míst. Kráčejí do vody za ní a nebohou, neznalou a k smrti vyplašenou bělošku obklíčí...

22.2.2011 v 16:50 | Karma: 11,94 | Přečteno: 1941x | Diskuse| Cestování

LADISLAV BLAHÁK

Kladivouni k jídlu a čuník na útěku.

Tak kráčíme husím pochodem mezi džunglí a oceánem po římsách nad příbojem hluboko pod námi. Nohy nám ujíždí po červeném prachu i štěrku a tlama propasti, cenící hnědočervené zuby útesů, je vždy připravena na další sousto.

21.2.2011 v 11:05 | Karma: 6,65 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Bývalý šéf Ústavního soudu Rychetský podpořil před volbami Zelené

7. května 2024  11:08,  aktualizováno  11:25

Zelené podpořil před volbami do Evropského parlamentu bývalý šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský....

Opilý řidič zběsile ujížděl policii. Chtěl jsem se pobavit, řekl při dopadení

7. května 2024  11:18

Divokou noc zažili minulý týden policisté ze Žamberka na Orlickoústecku. Tu jim zařídil řidič,...

Bude to krvavý boj. Operace v Rafáhu má dorazit Hamás, hrozí scénář Fallúdža

7. května 2024  11:15

Premium Na plnohodnotnou pozemní operaci v Rafáhu, který izraelská armáda označuje za poslední baštu...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2382x
Jsem vysloužilý pouliční kreslíř, rád cestuji po světě, když můžu, tak se hýbu a plzeňské považuji za transformaci olympského nektaru. Žiju rodinným životem, dobrá kniha je můj přítel a jsem závislý na PC. Jsem pro demokracii, protože nic lepšího není na skladě a stavím se proti jakékoliv víře bez pochybností, neboť takový stav je předsíní fanatismu.

Seznam rubrik