Pes je věc, aneb může být věc týrána?

Baseballová pálka je krásný nástroj zla. Když ji beru do ruky, můj neposlušný rottvailer se začíná nekontrolovatelně třást po celém těle a marně hledá, kam by se v úzké, zvukotěsné kobce schoval.

Člen rodiny, nebo věc?/Karikatura pejska na zakázku podle fotografie./karikatura.cz LADISLAV BLAHÁK

Už při třetí ráně je jeho naříkavé skučení tak intenzivní, že mě přivádí k vrcholu euforické extáze. Je to prostě nádhera. „ Můžeš si za to sám pitomče! Máš poslouchat!“ Dostal, co zasloužil a teď bude dva dny o hladu. O žízni jen den, nejsem necita a svému mazlíčkovi nechci ublížit. Ale trochu ho, parchanta, ještě ztřískám, je to úžasný pocit, možná si pořídím ještě nějakého…..

V úterý tohoto týdne jsem zde uvedl trochu kontroverzní a proto frekventovaný článek: NÁVOD PROTI BEZOHLEDNÝM PEJSKAŘŮM a protože je život lidí a psů svázán odedávna, budu v tématu pokračovat. Omlouvám se za drsný nástup trochu nedokonalým pohledem do hlavy sadistického majitele psa.

Pes je podle většiny lidí živá bytost, ale ze zákona je věcí. A tím přichází na pořad otázka řečená v nadpisu, protože naše paragrafy zároveň zakazují týrání zvířat a tím vzniká paradox. Zákaz týrání věci a následný postih provinilce. Nemělo by tedy jít spíše o úmyslné poškozování své, či cizí věci? Určitě nikoliv. Chyba je jinde a to v přístupu zákonů ke zvířeti.

Jakým právem si osobují lidé tvořící zákony pominout osobnost, inteligenci a city zvířete, když ho pro zdánlivé zjednodušení prohlásí za věc? Jsme snad na této zemi něčím lepším než zvířata? To těžko, protože přírodní zákony s námi cvičí úplně stejně, jako s nimi a neubráníme se jim. Navíc naše rozrůstající se populace škodí všemu živému této planety jako rakovina. Nechci, aby zákony srovnaly výhody lidí a zvířat, protože by vzniklo paradoxů nesrovnatelně víc a nejspíš také dost zábavy. Měli bychom však uznat zvířata za živé tvory s lepším postavením v hierarchii zákonů. Mám za to, že se už o věci jednalo, ale že řešení ještě není.

Předpokládám, že většina je stejného názoru, ale možná se vyskytne jiný i s odůvodněním???

 

Autor: LADISLAV BLAHÁK | středa 12.1.2011 14:20 | karma článku: 17,60 | přečteno: 1839x