Daňoví poplatníci plaťte - dotované trhy.

„ Chceš-li se pomstít svému nepříteli, poskytni blahobyt jeho dětem.“ A to se dá aplikovat na jakékoliv průmyslové i jiné odvětví společenské sféry. Kdo by se snažil, když dostává něco zdarma?

Dotace. Slovo, které nenávidí každý, kdo je nucen platit stále se zvyšující daně a další poplatky, aniž by sám na svou práci, či podnikání jakoukoliv dotaci kdy dostal. Přerozdělování peněz druhých je úředníky nejoblíbenější činnost. Proč asi? Na to si každý umí odpovědět sám.

V samotné Praze jsou části města, kde jsou Farmářské trhy dotovány a provozovatelé těchto tržišť k tomu navíc vybírají nájem až 1.500 Kč za stánek na den. Někdy Pražská část dodá provozovateli tržiště i stánky, takže jeho zisk z nájmu za 50 stánků plus dotace od městské části je bez rizika ztrát. To riziko nesou jen daňoví poplatníci. Proto se jeví, jako férový, přístup Prahy 1 k této problematice, tzn. bez dotací.

Jako příkladné a bezproblémové fungování bez dotací je možné uvést Farmářské trhy Prahy 1 na náměstí Republiky, jejichž provozovatel se drží filosofie, která má zachovat pestrost a originalitu zboží, ale i spravedlivý přístup k trhovcům, vyjádřený nájmem deseti procenty z obratu. Ukázkový příklad poctivého přístupu k podnikání je pochopitelně trnem v oku tomu, jehož podnikatelský přístup je diametrálně odlišný a tak se, jak to známe i od jinud, rodí smyšlená udání a anonymy. Farmářské trhy Prahy 1 však prošly všemi následnými kontrolami bez poskvrnky a pozice nedotovaného tržiště se upevnila. Jak ukázala schůzka trhovců, kam pozvaní novináři z E 15 nedorazili, spokojení se stavem tržiště jsou trhovci i zákazníci.

Z tohoto nedotovaného tržiště si může vzít příklad nejen celá Praha, ale i celá státní správa a Evropská unie. Dotace totiž fungují přesně obráceně, nikoliv ku prospěchu věcí. Jako příklad uvedu jedno staré židovské moudro: „ Chceš-li se pomstít svému nepříteli, poskytni blahobyt jeho dětem.“

A to se dá aplikovat na jakékoliv průmyslové i jiné odvětví společenské sféry. Kdo by se snažil, když dostává něco zdarma? Dotace jsou prostě škodlivé úplně ve všem. Pokud si myslíte, že ne, zkuste se zamyslet a analyzovat.

Autor: LADISLAV BLAHÁK | neděle 6.7.2014 12:30 | karma článku: 19,28 | přečteno: 592x