Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Také se bojíte svého počítače?

Úvodem si dovolím odcitovat z článku Petra Suchomela "Pomoc! Bojím se počítače" uveřejněný 20.9.2007 na iDnes. Používá takové pojmy jako technostres a panika, když hovoří o jakési Lucii:

Cituji:Panika z moderních přístrojů netrápí jen starší generaci. TECHNOSTRES prožívají i ti, kdo nemají na techniku vlohy, a přesto ji musí denně používat. Lucie se živí tím, že za své klienty zařizuje věci, které sami nezvládnou. Jako sociální pracovnice se musí vyznat ve spletitých otázkách práva, pojištění či penzí. Ve svých padesáti letech vystudovala dálkově vysokou školu. Když se však má naučit ovládat jednoduchý program na počítači, jako by se její inteligence náhle vytratila. „I když mi někdo ukáže přesný postup, hned ho zapomenu. Musím si všechno psát a stejně mám problém se v tom vyznat,“ popisuje Lucie.(konec citace)

Dělal jsem svého času "mobilního supervizora" a školitele firemních pracovníků v práci s počítačem a některými programy, zejména práci s často proklínaným Office. Suchomelovo zjištění, že pro řadu zaměstnanců je práce u počítače každodenním utrpením, kdy neustále pochybuje o vlastní inteligenci, je nepochybně pravdivá. Nedovedu posoudit, zda jsou na tom dnešní absolventi středních a vysokých škol lépe než před lety, ale nejspíše se nic nezměnilo. Už jsem jednou o této problematice psal ve svých novinách v roce 1998. Dovolím si zde tento můj postřeh ze školení dospělých po devíti letech zopakovat:

Vzdělávání pracujících. Tak se tomu říkalo za totality. Jak se to nazývá dnes, netuším. Ale je ještě stále bohužel mým osudem se touto činností zabývat. Říkám bohužel proto, že začínám být v poslední době alergický na neschopnost většiny mých "žáků" pochopit alespoň základní funkce takových programů, jako je Word či Excel.
Je to složitá disciplína, tohle vzdělávání často důstojných a důležitých dospělých, se kterými nemůžete zacházet jako s hloupými a nevědomými dětmi, i když je to vlastně většinou pro ty děti urážka, srovnávat je s těmito dospělými. Protože počítač útočí dnes už do všech kanceláří, objevují se přede mnou i pracovníci těsně před důchodem. Jejich myšlenkové pochody jsou pro mě často tajemstvím, co kus, to originál. Jistě, sám to mám také za pár, tak jaképak odsuzování mých vrstevníků. Ale já jsem byl celý život zvyklý se neustále učit něco nového a nemohu s tím přestat ani teď. Kdežto páni úředníci, právníci a jiní byrokrati na sobě většinou vůbec nepracují, s vypětím všech sil zvládnou vyštudovat a pak se snaží celý život proplouvat bez nutnosti si něco do těch hlaviček ládovat.
Nejhorší případ jsou ale tací, kteří do mojí učebny nikdy nezamíří, protože jim to jejich vysoký post nedovoluje. Ti, kteří by měli být absolutní špičkou ve znalostech a dovednostech se stydí před svými podřízenými přiznat, že nedovedou to, co tvrdě požadují po svých podřízených. Chápu, že se nechtějí zapojit do procesu výchovy ve své vlastní firmě, ale oni se ani trochu nesnaží si kvalifikaci získat v jiné školicí firmě na neutrální půdě.
Zlé je to, že jejich kaskadérské kousky na počítačích odnáší moje maličkost a moji kolegové. Jsou to někdy opravdové kuriozity, co dokáže takový vrcholový pracovník dokázat. A pokud jsou ještě ke všemu hraví, shánějí kde se dá hry, protože ode mne je nedostanou. Takže antivirová ochrana musí být za každou cenu, aktualizované datové soubory ihned, jak se objeví na internetu. Ten bude také předmětem mého dalšího školení. Bože, ochraňuj naši síť!!!

Tolik můj článek z roku 1998. Domnívám se, že se za těch devět let nic podstatného nezměnilo. Stejně jako dříve přetrvávají také moje pochybnosti o tom, zda je pro většinu kancelářských prací nutné tak složité programové vybavení, které vnucuje svým zákazníkům Microsoft svým Office. O tom více v dalším mém dřívějším článku Investice do informačních technologií se málo využívají, ve kterém jsem také nakousnul otázku, zda je ten microsoftware výhradně výplodem mužského ega a pro ženy je nesrozumitelný, často až nepoužitelný. Přeji vám všem krásné pondělí a rád si přečtu vaše názory.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bílek | pondělí 1.10.2007 8:00 | karma článku: 12,67 | přečteno: 1025x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 646x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu,...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.