Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ODS: nové Sarajevo?

Jmenovat Václava Klause čestným předsedou ODS nebyl dobrý nápad. Mělo to sice vyvolávat dojem, že jako prezident nebude zasahovat do dění v politických stranách, ale tomu stejně nikdo nevěřil. A jeho sepětí s vlastní stranou, kterou vybudoval z ničeho či spíše z pravicové větve Občanského fóra, se tím nijak nepřerušilo. Jen to trvale vyvolávalo vnitřní pnutí a rozpory v názorech a nepochybně to ODS vždy škodilo. Někteří političtí trpaslíci a napoleonové jako Bém a jiní se vždy obraceli na tatíčka Klause, když jim někdo šlápnul na kuří oko, až to dnes vyústilo v otevřený boj o vedení strany.

Nebudu tady hodnotit, o kolik pomohl neohrabaný samorost Topolánek k propadu ODS v krajských a senátních volbách. Podstatné je, že ODS nezadržitelně spěje k prohře v příštích parlamentních volbách, které nepochybně stejně jako před lety vyhrají socani díky svým jednoduchým a srozumitelným heslům a hlavně slibům, které ve velké většině stejně nikdy nesplní. Většina voličů, které můžeme odvážně označit jako prosté či jednoduché lidi, rozumí "obyčejné" řeči pantáty Paroubka, dokonce milují jeho potměšilé poznámky a ironické úsměvy nad snahami politiků ODS o vyrovnaný rozpočet pomocí nepopulárních zásahů do kapes voličů. Paroubek si vždy pečlivě prozkoumá, co by se "jeho" lidu líbilo a začne o to usilovat.

Jakkoliv souhlasím s většinou Klausových výhrad k Lisabonské smlouvě, zdá se, že je to boj s větrnými mlýny, které se točí v Bruselu a semelou každého, kdo se postaví do cesty plánům Německa a Francie na vybudování nové socialistické Evropy, vybudování skutečného superstátu s federativním uspořádáním. Sice se dvěmi kohouty na smetišti, s Británií sledující opatrně dění na kontinentě, ale s jednou federální pokladnou plněnou penězi daňových poplatníků zasílaných ochotně poddanými gubernátory. Nakonec se tohle směřování bude líbit i Spojeným státům, které mají s tou hromadou zemí a zemiček kdesi v Evropě stálé problémy a kolikrát ani pořádně nevědí, kde ty země jsou a kdo v nich právě vládne. Bylo by přece krásné si představit, že se prostě sejde někde na ranči americký prezident s evropským prezidentem, aby se poradili co si počít s tím zatraceným Ruskem, Afrikou a jak zatočit s teroristy.

A tak jestliže se dnes objevují dětinské nápady na založení nové pravicové a euroskeptické politické strany, která by se mohla zúčastnit už voleb do Evropského parlamentu v příštím roce, vypadá to na nové Sarajevo neboli rozštěpení tolik nejednotné ODS. Nová strana s pracovním názvem Libertas.cz se prý rodí mezi lidmi okolo prezidenta Václava Klause, kteří s ním sdílejí jeho kritický pohled nejen na Lisabonskou smlouvu, ale i na tahanice o posty uvnitř ODS. Možná se domnívají, že tak získají další pravicové hlasy proti koalici KSČM+ČSSD. Bohužel se ale domnívám, že politický program pro novou pravicovou stranu budou hledat jen velmi těžko. A jen na odporu k budování federální Evropy se stavět nedá. Spíše to vypadá, že si Václav Klaus hledá nějaké hobby do svého polického důchodu. Jenže taková záliba se může pro stranu, kterou vytvořil z ničeho, stát zničující. Český pracující lid už bohužel nechce pracovat a nejraději by odešel také do důchodu nebo na podporu v nezaměstanosti a tak bude volit zářnou socialistickou budoucnost sociálního či spíše socialistického státu. Vždyť o to sakra přece šlo: pracovat jako za komunistů a žít si jako v tom zatraceném kapitalizmu!

A radu pro zakladatele stran či spolků: než vylezete s nějakým nápadem na jméno, mrkněte se na internet. Protože například Libertas.cz je již doména občanského sdružení, které o sobě sděluje zájemcům:

Pohybujeme se v době:
 - ranného středověku
 - románské
 - gotické (markrabské války, husitské války)
 - třicetileté války v českých zemích
Od tohoto se také odvíjí výcvik se zbraní (jedenapůlruční meč, jednoruční meč, sekera, rapír, kopí, halapartna, sudlice, mušketa, luk, kuše a další), odívání a zbroje i ostatní vybavení, jako je třeba polní ležení s kuchyní.

Doufám, že tohle sdružení nebude tvořit základ oné zamýšlené novoučké politické strany pro jednadvacáté století. I když dobrý nápad je hlavně ta polní kuchyně. Není totiž nad předvolební guláš a voliči se rádi podívají na nějaký ten šerm či střelbu na ptáka. V našem případě na modrého ptáka.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bílek | čtvrtek 27.11.2008 12:00 | karma článku: 14,97 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 646x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.