Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ministerstvo školství čekají další "romské" patálie.

Výbor ministrů Rady Evropy vyzval Českou republiku, aby věnovala více pozornosti a péče o jazyky národnostních a etnických menšin žijících na jejím území. Výbor se takto vyjádřil ve své první zprávě o stavu menšinových jazyků v ČR.

Zpráva je výsledkem pozorování nezávislých odborníků dohlížejí na dodržování Evropské charty regionálních či menšinových jazyků. Charta v rámci České republiky ochraňuje používání slovenského, polského, romského a německého jazyka.

Výbor prostřednictvím své zprávy varuje Prahu, že jazyky menšin jsou součástí českého kulturního dědictví, což by mělo projevit nejen v oblasti vzdělávání, ale i ve veřejných sdělovacích prostředcích. Představitelé unie v této souvislosti vyzývají ČR na přijetí přesných pravidel s cílem ochrany, prezentace a používání romského a německého jazyka ve veřejném životě. Brusel také žádá záruku, že používání romštiny nebude na školách v ČR zakázáno a že její uživatelé nebudou terčem zastrašování. Zabezpečená by také měla být výuka ve slovenském, romském a německém jazyce ve spolupráci se samotnými uživateli jazyka. (převzato ze slovenského tisku:)

Možná netušíte, co je to za instituci, ta záhadná Rada Evropy (Council of Europe)? Je to mezinárodni organizace se sídlem ve Štrasburku, jejímiž členy je celkem 46 demokratických zemí Evropy. S Evropskou Unií tedy nemá nic společného, je to další instituce, jejíž zaměstnanci si žijí dobrý, kvalitní a spokojený život za peníze daňových poplatníků zemí sdružených do této organizace či chcete-li instituce. Jak už vyplývá z jejího názvu, jejím úkolem je poskytovat rady všeho druhu, které nemají žádný přímý právní účinek. Kromě výše zmíněné rady věnované péči o menšinové jazyky, poskytuje Rada i jiné rady. Je to například "Rámcová úmluva o ochraně národnostních menšin", ale také "Doporučení na ochranu geologického dědictví a oblastí s mimořádným geologickým významem" nebo velmi významnou radu nazvanou "Výbor ministrů Rady Evropy vyzývá k větší účasti pacientů v rozhodovacím procesu pokud jde o péči a o zdraví", či Úmluva o ochraně architektonického dědictví Evropy ".

Pokud byste se ale ve dnešním zmateném a divokém světě ztratili a nevěděli si rady, můžete se obrátit i na jiné odborníky. Doporučuji pozoruhodnou 1.internetovou poradnu pro všechno, kde vám určitě pomohou. K dnešku je v této poradně již celkem 6.692 registrovaných uživatelů, kteří se zde ptají a vzájemně si radí. Objevíte zde i takové perly, jako je volání o pomoc "Ztratila se mi čeština z windows" nebo "Nejde mi vypnout počítač!" O tom, že obyčejní lidé v naší zemi mají jiné starosti než by se zdálo z rad Rady Evropy svědčí i vysoká návštěvnost odpovědí na téma "Gelové nehty doma", či "Briketovací lis" nebo "Jak zjistit bezpečnostní kód nokia". O tom, že se zájemci o koupi nového auta nedovedou rozhodnout, svědčí i debata na téma "Kia ceed sw nebo octavia combi". Bohužel jsem tu nenašel nic stran péče o jazyky národnostních menšin, geologické či architektonické dědictví nevyjímaje. Jistá témata evropského života se, jak se zdá, obyvatel Evropy ani trochu nedotýkají. K výšinám vyšších cílů pohlédnou, jen když se jim zvednou ty či ony daně, aby bylo možné bádání o bohulibých tématech zaplatit těm, kteří se cítí povzneseni nad obyčejný přízemní život a jsou povoláni k vyšším činům pro spásu lidstva. A také k vyšším platům.

Mimochodem, nevíte náhodou, jak se zprovozní skener UMAX Astra 610P pod Windows 7? Že ho mám vyhodit a koupit si nový? Ano, protože to je ta správná rada pro zajištění růstu ekonomiky. Tím, že si koupím nový, přispěji k zaměstnanosti řady lidí: imigrantů, kteří jej ze součástek dovezených z Asie "zbouchají" na lince v Česku, prodejců, kteří potřebují vyprázdnit sklady, dopravců bez nichž žádný byznys nejde. A také se přiživí další levné pracovní síly při likvidaci starého skeneru, pokud jej ovšem dovezu do sběrného dvora, čímž dám práci i tamějším zaměstnancům. Jistě jsem ještě zapoměl na řadu lidí, kterým koupí nového skeneru dám práci. Hlavně, že mě bude hřát u srdce pocit, že jsem vykonal něco dobrého pro lidstvo a naši planetu.

 

Autor: Jan Bílek | úterý 15.12.2009 11:39 | karma článku: 17,37 | přečteno: 1874x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.