Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se nejlépe zaopatřit na důchod?

Naši politici, zákonodárci a reformátoři všeho druhu se potýkají s železnou koulí na noze státního rozpočtu zvanou důchodci znovu a znovu a stále neúspěšně. Jiné civilizované státy na tom nejsou o nic lépe, ve stejné pasti se zmítá Německo a ani často zmiňovaný švédský model není nic zázračného.

Flickr

Státem vyplácená penze je výplod moderních snah bránit občanskou společnost před sociálním chaosem. Jestliže se dnes potýkáme neúspěšně s existencí pár tisíc bezdomovců, žebráků a loupících chudých, asi bychom se nevypořádali s tlupami zestárlých obyvatel bez stálého příjmu, kteří by se nepochybně věnovali rabování skladů potravin ve snaze uhájit holý život.

S ohledem na obecnou nezodpovědnost panující v naší populaci je nutné, aby po většinu života  každý zaměstnaný občan odevzdával povinně do státní kasy značnou část svého výdělku pod záminkou sociálního pojištění, které ale žádným pojištěním není, protože se tyto vybrané peníze okamžitě používají pro výplatu důchodů nebo pro zalepení nějaké díry ve státním rozpočtu. Nelze přitom přistoupit na praxi, že by si každý občan místo toho zcela dobrovolně během svého života ukládal jisté částky na účet ve státem garantované bance, která by je zhodnocovala alespoň do výše skutečné inflace. Většina lidí by totiž nespořila prakticky nic, protože něco jako odpovědnost za svůj budoucí život je pro ně mimo jejich hranici pudu sebezáchovy.

Proto je nutné, aby každému z nás byly tyto prostředky odebírány násilím, které navozuje v řadě svobodomyslných občanech pocit života v otroctví. Ovšem zapojení se do moderní "civilizované" společnosti jako námezdní síla není nic jiného, než jistá forma dobrovolného otroctví. Většina lidí "chodí" do práce, protože musí, protože chápou, že by jinak v krátké době buď zašli hlady nebo by se museli dát na dráhu zločinu. Povinnost pracovat jsme ale v naší nové demokratické společnosti zrušili stejně jako stíhání příživníků. To jisté nemalé části občanů vyhovuje a tak kradou, loupí, přepadají banky. Žijí tak svobodněji než "ostatní pitomci, co denně zařezávají někde ve fabrice", nežijí přitom v hrozných obavách z případného života ve vězení, protože ta naše současná "nápravná zařízení" se spíše podobají domům péče o bezmocné či spíše nesvéprávné občany.

Těm odpovědnějším z vás mohu doporučit následující: nespoléhejte na státní systém důchodového zabezpečení a dělejte všechno pro to, abyste do tohoto "průběžného" systému odváděli co nejméně. Snažte si přitom vytvořit finanční rezervu pro dobu, kdy vás pro vyšší věk vysypou ze zaměstnání nebo zkrachujete ve svém podnikání či vypadnete z koloběhu vydělávání peněz pro nemoc. Je jedno, jak si takovou finanční rezervu vytvoříte. Můžete prostě spořit v nějaké důvěryhodné - například švýcarské - bance, nebo investovat do výstavby bytu či domu, který budete pronajímat, případně budete postupně nakupovat zlaté pruty, šperky nebo akcie Microsoftu. V každém případě mějte ale jasný plán, jak se v případě nouze dostanete k hotovým penězům. Skoro se jako nejlepší jeví nákup drobných starožitností, jejichž ceny budou nepřetržitě stoupat a není žádným problémem je rychle prodat těm, kteří si teprve takovou životní rezervu vytvářejí. Hlavně neváhejte a začněte. Protože staroba se k vám blíží nezadržitelně i ve věku kolem dvaceti let.

Kdybyste se na sklonku života snad přesto ocitli v absolutní bídě někde na ulici, pak se vypravte třeba do poslanecké sněmovny, vyberte si tam nějakého politika slabší konstituce a pořádně si ho podejte klackem. Proč politika? Inu, za napadení spoluobčana se statutem veřejného činitele vám soud vyměří delší pobyt. V krátké chvíli se ocitnete v teple, s pravidelnou stravou a slušnou lékařskou péčí. Umístí vás jako zločineckou prvničku do té nejnižší nápravné skupiny. V klidu budete moci začít třeba malovat obrazy nebo psát vlastní paměti, prostě něco z toho, na co jste celý život neměli čas. Koneckonců i pan bývalý prezident Havel si ten pravidelný a bezstarostný život v base pochvaloval. Takže se není čeho bát. Hleďte proto do své budoucnost s optimismem, ať už ti naši milí zákonodárci vymyslí cokoliv.

Autor: Jan Bílek | pondělí 6.6.2011 9:00 | karma článku: 18,18 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Jan Bílek

Vánoční dárek - cestovatel rekordman.

Od blíže neidentifikované vánoční či novoroční návštěvy se k nám do obyčejné české rodiny dostal jeden neobyčejný dárek. Byl ve tvaru vánoční komety upletené z proutí zavekované spolu s obsahem do igelitu. Darovanému koni se na zuby nemá hledět, leč přesto jsem při pohledu na sušené ovoce a další plody podlehl zvídavosti a podíval se na nálepku s definicí obsahu. Měl jsem podezření, že obsah nejspíše nepochází z českých zahrad, avšak skutečnost překonala moje očekávání!

7.1.2013 v 8:00 | Karma: 9,22 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ekonomika

Jan Bílek

Volba prezidenta: pěšky jako za vozem.

Nerad bych ve vás vzbudil pocit, že nejlepší bude našeho prvního "lidového" prezidenta nevolit. Jistě máte ale stejně jako já dojem, že vybrat si bude těžší než výběr dobrého a bezpečného rumu pro vánoční pečení. I když: zvolíte-li kohokoliv, nehrozí vám slepota a smrt už vůbec ne.

10.12.2012 v 9:00 | Karma: 12,10 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Jan Bílek

Nedemokratické volby v Česku.

Je zcela zřejmé, že výsledek právě skončených voleb do krajských orgánů i do senátu je důsledkem naprosto nedemokratického volebního systému, který vychází sice z práva každého občana tohoto státu staršího 18 let volit, ale současně neplatí žádná občanská povinnost se této volby zůčastnit.

22.10.2012 v 10:00 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Politika

Jan Bílek

Certifikujte nebo zhyňte!

Vylít nebo vypít? Toť otázka, která dnes ještě stále znepokojuje nejen alkoholiky, ale i prosté poloabstinenty, kteří mají doma nějakou tu láhev lihoviny. Jak na to?

8.10.2012 v 12:15 | Karma: 8,68 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Kam si sednout v dálkovém autobusu?

Autobus cestovní kanceláře Atlas Adria z Brna havaroval v sobotu 23.června kolem čtvrté hodiny ranní na dálnici A1 Záhřeb-Split mezi tunely Krpani a Sveti Rok. Osm cestujících zemřelo, zbylých 43 lidí záchranáři převezli do nemocnice.

25.6.2012 v 9:25 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.