Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je horší: mexická chřipka nebo černý kašel?

Hlavní hygienik Michael Vít je opět mediální hvězdou. Prasečí chřipkou se nakazil pilot Českých aerolinií v USA. Stav mladého muže, který přiletěl z New Yorku ale není podle lékařů vážný. Nebyl proto hospitalizován a je nyní v domácí izolaci.

Flickr V domácí karanténě je také dalších devět lidí, se kterými muž přišel do kontaktu. Na televizních obrazovkách se opět objevily krabičky balení zázračného léku Tamiflu, kterého Topolánkova vláda snaživě pro odvrácení pandemie ptačí chřipky nakoupila v letech 2005-6 za 1,250 miliardy korun. Jedno balení deseti tablet stojí v maloobchodě neuvěřitelných 997,- korun. Nová chřipka se poprvé objevila před měsícem v Mexiku a dosud byl její výskyt prokázán ve 46 zemích světa a vyžádala si na celém světě pouze 91 obětí.

Na globální hysterii kolem prasečí chřipky mimo jiné značně bohatne také bývalý ministr obrany USA Donald H. Rumsfeld. Zdá se vám toto tvrzení podivné? Co může mít ministr obrany USA společného s prasečí chřipkou? Přestože to ještě nikdo dostatečně neprokázal, tak média tvrdí, že jediným účinným lékem proti prasečí chřipce je lék Tamiflu. Ten byl vyroben a patentován už v roce 1996 kalifornskou firmou Gilead Science Inc. Podle dostupných informací je Rumsfeld jedním z většinových vlastníků zmíněné firmy Gilead Science Inc. Díky tomu, že zpanikařená světová veřejnost hromadně nakupuje obrovské zásoby tohoto léku, získává Rumsfeld podobně jako v při "pandemii" ptačí chřipky jen na licenčních poplatcích obrovské jmění.

Přitom letos jen od ledna do května u nás lékaři zaznamenali 468 onemocnění černým kašlem. Za celý loňský rok to přitom bylo 770, nárůst je tedy letos výrazně strmější. Očkovací vakcínu mělo ministerstvo zdravotnictví zpřístupnit už v půlce března, ale nestalo se tak. Úřad ji slibuje do čtrnácti dnů. Pro přeočkování proti černému kašli, který se v posledních letech znovu nečekaně objevil, jsou nejvhodnější děti ve věku deseti až čtrnácti let, kdy u nich přestává účinkovat očkování, které je u nás povinné pro kojence. Jenže vakcína stále dostupná není. Za prvních pět měsíců roku už onemocněly skoro dvě třetiny z celkového počtu lidí, kteří s černým kašlem vyhledali lékaře v loňském roce.

Podle pediatričky Hany Cabrnochové je problém v tom, že ministerstvo zdravotnictví dosud vakcínu prostě nekoupilo. Úřad tvrdí, že už je to na spadnutí: "Jsme ve fázi finalizace, vakcíny budou do čtrnácti dnů," ujišťoval v ČT mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Díky ministerské "finalizaci" má černý kašel v Česku letos už jednu oběť: V Brně mu podlehla dvouměsíční neočkovaná holčička.

Původcem černého kašle je bakterie Bordetella pertussis, jejímž jediným hostitelem je člověk. Přenos nákazy se uskutečňuje kapénkami při mluvení, ale zejména při kašli nebo kýchání. Velké nebezpečí představují pro své okolí osoby v prvním stádiu nemoci, kde se typické příznaky nákazy ještě neprojevují. Černý kašel je velmi nakažlivý. Po kontaktu s infikovaným jedincem onemocní 80 až 90% neočkovaných osob. Nejčastější je výskyt černého kašle mezi 3. až 5. rokem života. Nakažené děti mohou dále infikovat svoje mladší sourozence, včetně kojenců, které nemoc může ohrozit na životě. Nakazit se černým kašlem a onemocnět mohou i dospělí. U nich probíhá černý kašel zpravidla netypicky a často nebývá rozpoznán. Proto představují vedle dětí i dospělí vážný zdroj infekce. U kojenců do 5. měsíce života končí až 70% onemocnění černým kašlem smrtí. K vážným komplikacím nebo pozdějším následkům onemocnění, které mohou navázat na infekci černým kašlem u všech věkových kategorií, patří zánět středního ucha, zápal plic, případně i onemocnění mozku. Zápal plic se v prvním roce života vyskytuje u každého pátého dítěte a v 2 až 4 roce u každého desátého dítěte s černým kašlem (Pramen).

Z uvedeného vyplývá, že by se měli naši lékaři a hygienici místo prasečí chřipky raději zabývat zvládnutím nekontrolovaného šíření černého kašle, který, jak vyplývá z řady diskuzí na internetu, lékaři často vůbec neidentifikují a léčí jej jako banální onemocnění dýchacích cest. Pokud se vůbec nakažení dostaví k lékaři. Osvěta o tom, jaké jsou příznaky černého kašle by v médiích byla účelnější, než senzační zprávy o nakaženém pilotovi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bílek | úterý 26.5.2009 11:17 | karma článku: 22,74 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Jan Bílek

Je možné, že psi a kočky šíří koronavirus ?

Podle odhadu veterinářů v českých domácnostech žijí zhruba 2 miliony psů a další více než milion koček. Je to jen dosti pochybný odhad, žádné solidní úřední statistiky neexistují...

9.4.2021 v 9:00 | Karma: 11,63 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii...

22.9.2020 v 8:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Nejlepší vejce jsou z nových klecí.

Parlamentní bitva kolem případného zákazu chovu slepic v tzv.obohacených klecích mě přiměla k zveřejnění mého poněkud obstarožního článku z 10.4.2012, který jsem publikoval na mém soukromém webu. Uvádím jej v původním znění.

21.6.2020 v 11:35 | Karma: 19,13 | Přečteno: 646x | Diskuse| Ostatní

Jan Bílek

Má už O2 síť 5G nebo to jen předstírá?

O2 totiž už 5G nabízí pod heslem "Nová generace internetu na doma" Vypadá to, že O2 je asi jediná firma v Evropě a možná na světě, která má vybudovanou 5G síť a navíc z komponentů od firmy Huawei.

8.2.2019 v 9:31 | Karma: 10,66 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Jan Bílek

Five Eyes a Elon Musk poráží Huawei.

V Kanadě se v červenci 2018 sešli šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA s cílem zastavit expanzi čínské firmy Huawei.

31.1.2019 v 9:00 | Karma: 22,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2246x
Nezávislý, neziskový, nestátní a neveřejnoprávní postarší publicista, který se nehodlá vrátit do hrobu.