Že by také záměr?

V dnešní MF Dnes je pod nadpisem "Vláda investovala o 262 miliard méně, než předloni", článek s textem "Veřejní investoři v Česku loni vypsali výběrová řízení za 262,1 miliardy korun, meziročně o 15,7 procenta méně."

 Dá se z toho soudit, že pokles nebyl o 262 miliard, ale jen o 41,15 miliardy. Přečte-li běžný čtenář nadpis a pak očima přelítne článek, zapíše si do podvědomí lež, očerňující vládu z nepochopitelného šetření. 

Kolik podobných nepravd či polopravd se v novinách dočteme o Rusku, Ukrajině, Sýrii, Jemenu, Líbyi, Iráku, NATO, EU, utečencích....? Mylné a překroucené informace uložíme do šedé kůry a na jejich základě později formujeme své postoje a názory.

Shodou okolností ten samý deník otiskl o dvě stránky dřív rozhovor s rodilým Newyorčanem Itamarem Marcusem. Mimo jiné prohlásil "všechny nedemokratické státy na světě ovládají média, aby šířila nenávist proti jejich nepřátelům a to dokonce i proti jejich vlastním politickým odpůrcům v zemi."

Sám bych ho jen maličko poopravil. Státy, které se za demokratické vydávají, se nechovají jinak. Proizraelského Marcuse šokuje palestinská samospráva, snažící se Palestince poštvat proti Židům. Čechy pro změnu štvou proti Rusům. Říká, že v palestinské televizi významný duchovní pronesl "Když ryba v moři bojuje s jinou rybou, jsem si jistý, že za to můžou Židi".  Stát se to v Česku, mohl by za to bezpochyby Putin.

Závěrečná slova rozhovoru platila Palestině, ale protože se podle mne dají zevšeobecnit, vyjádření I. Marcuse jsem poopravil: "Záměrem je mít společnost plnou nenávisti, aby občané uvěřili, že teror s násilím jsou ospravedlnitelným řešením."

Autor: Štěpán Bicera | pondělí 8.2.2016 10:14 | karma článku: 26,06 | přečteno: 477x