Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalousek už zprávu OLAF četl

Na Twitteru vyklopil, že potvrzuje spáchání trestného činu. Protože odmítá sdělit, kde ke zprávě přišel, měl raději mlčet. Z ministerstva patřící ANO ji sotva dostal. Zbývá jen OLAF a celá řada proč, na které se odpověď nedozvíme.

Vyšetřovatelům z OLAF nakonec mohla celá kauza Čapí hnízdo připadat jako podvod a tak to i ve své zprávě  napsali. Na policii však bude, aby našla pro podvod důkazy a na soudu, aby vyjmenoval zákony, které porušili na Čapím hnízdu zainteresovaní podvodníci. 

Už deset let posuzuje soud případ letounů CASA. Jako pracovníkům OLAF u Čapího hnízda, je i u nákupu letadel laické veřejnosti jasné, že šlo o lumpárnu. Věří vládnímu expertovi, tvrdícímu, že nákup letadel byl o 800 mil. předražen. 

K odsouzení lidí, kteří nákup sjednávali, však soudu nestačí pouhé předražení nákupu. K nevýhodné koupi mohlo dojít nezkušeností, podobně jako když stářím retardovaní důchodci nakoupí předražené hrnce od "šmejdů". Soud potřebuje nezvratné důkazy, že k předražení došlo za účelem obohacení a k těm se i po létech vyšetřování jen sotva dostane, zejména když podezřelým radí renomovaní advokáti. 

I u nákupu Pandurů je laické veřejnosti jasné, že Dalík by musel být šílený, aby požadoval půl miliardy pro sebe. Nejspíš fungoval jako nastrčená figurka, žádající úplatek pro svého bosse. Dalík ani Topolánek se však k ničemu takovému nepřiznali a soudu nezbylo, než Dalíka odsoudit za podvod, ve kterém vystupoval v roli prostředníka, ačkoliv jím ve skutečnosti "nebyl".

Podobně jako kauzy CASA či Pandury, vykazuje i Čapí hnízdo známky předem promyšleného podvodu. Bylo vyčleněno z Agrofertu, aby se mohlo stát samostatnou malou firmou, splňující základní kritérium dotace. Noví majitelé, notabene potomci pana Babiše, požádáním o dotaci nechtěně účel převodu potvrdili. Kompetentní pracovníci ROP Střední Čechy závady nezjistili a dotace by přiklepnuta. Z trosek vyrostlý zábavní a vzdělávací areál se vzápětí po uplynutí povinných pěti let vrátil pod křídla Agrofertu.

Z pohledu laické veřejnosti očividný podvod, jak vystřižený z pod pera scénáristy kriminálních příběhů. Po předpokládaném rozhodnutí sněmovny o vydání, přijde na řadu vyšetřování pana Babiše a spol. Zjistí se, že převod ruiny na příbuzné je legální. Zákon neporušuje ani žádost nových vlastníků o dotaci. Kompetentní úředníci nepřiznají eventuální úplatek. Nezákonnost se nedá přiklepnout ani návratu Čapího hnízda pod křídla Agrofertu, když se uskutečnilo až po uplynutí povinných pěti let.

Babišovi právníci by museli být padlí na hlavu, kdyby v tak jednoduché transakci udělali chybu. Že by někdo z lidí na kauze zúčastněných při výslechu přiznal, že záměrně vyvedli ruinu z Agrofertu, aby jako malá firma požádala o dotaci, je stejně pravděpodobné, jako že Mudr Rath po pravdě soudu řekne, jak k chudý doktor k mamonu přišel. 

Vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo se potáhne roky. Pokud by si nakonec někdo dal práci s vyčíslením nákladů, už dnes se dá předpokládat, že přesáhnou padesát milionů, kvůli kterým celá kauza vznikla. Dá se i vytušit, že pan Babiš s panem Kalouskem dříve skonají, než bude soudem vynesen rezultát.

Řada politiků dnes shodně prohlašuje, že s trestně stíhaným politikem společně vládnout nemohou a vláda bez důvěry by vládnout neměla. Doufají, že při pověstné pomalosti českých soudů by se tak mohli nežádoucího Babiše jednou provždy zbavit. 

Autor: Štěpán Bicera | středa 3.1.2018 15:57 | karma článku: 44,88 | přečteno: 8461x
  • Další články autora

Štěpán Bicera

Selské baroko K 17 New Deal

Krátce po mém zesoukromničení se mi Moravec pochlubil, že je také podnikatel. Začalo to návštěvou u soběslavského děkana, který se o jeho cestě vzhůru dozvěděl od Kubíkové a pozval si ho jako oživení nedělní mše,

2.12.2021 v 11:13 | Karma: 3,60 | Přečteno: 120x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K16 Tak už máme, co jsme chtěli

Vlaječky a symboly OF v různých velikostech byly všude. V květináčích za okny, ve vázičkách na stolech, zastrkány za obrazy. Nejmenší byly přilepené k párátkům a zapíchány do hlavní pušek loutek myslivců na Posledním lovišti.

17.3.2021 v 8:08 | Karma: 3,30 | Přečteno: 135x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 15 Šťastný a veselý.

Myslivci se na povel hospodáře vyhrnuli před hospodu, ale museli uhnout, aby udělali místo přijíždějícím Mercedesům. Velký a hranatý řídil Günther a u menšího byla za volantem Alenka. Vesele nám zamávali a všem rozdali lahvičky.

11.12.2020 v 6:36 | Karma: 3,52 | Přečteno: 112x | Diskuse| Poezie a próza

Štěpán Bicera

Selské baroko K 14 Už je to tady

Děda opravdu nekecal. Krátce nato padla v Berlíně zeď. Dederoni jako v nočním prvomájovém průvodu vyrazili navštívit zapovězený kus Berlína a obdivovat prohnilý režim, kterému jejich dva slovutní rodáci věštili neslavný zánik.

28.8.2020 v 5:05 | Karma: 3,50 | Přečteno: 79x | Diskuse| Poezie a próza

Štěpán Bicera

Selské baroko K13 Pohřeb

Děda vyměnil s hospodskou růženec a fotku Marienky za kastrůlek se svíčkovou. Po posledním soustu si hřbetem ruky otřel pusu a za okoralými rty objel jazykem obě protézy. "Teď by bodlo kafe. Nějak se mi klíží zraky a nechtěl bych

1.5.2020 v 5:55 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik