Jak rozdělovat běžence?

Měřítkem by mohl být vývoz zbraní a munice. Ani by to nemusel být export přímo do válečných zón, protože zbraně a munice se táhnou za konflikty podobně jako vosy za cukrem. Jsi jedničkou ve vývozu zbraní? Přijmeš nejvíc utečenců.

V loňském roce se na světě prodalo rekordní množství zbraní. V objemech vede USA a i naše zbrojařské firmy jásají. Během osmi let se jim podařilo vývoz zečtyřnásobit a dosáhnout výše 20 miliard. I vlády se štěstím tetelí. V dobách, kdy není po zbraních a municích velká poptávka, se musí každoročně spousta déle skladované munice nákladně likvidovat. Teď se vyváží do oblastí konfliktů.

Není divu, že se ze zemí, ve kterých se  zbraněmi civilizovaného světa navzájem vyvražďují celé národy, ve velkém prchá. Jakoby v souladu s vyšší spravedlností trestají uprchlíci svým pobytem právě svět, odkud do jejich zemí proudí zbraně a munice, které je z domovin vyhání.

Z tohoto pohledu je Trumpův zákaz přijímání imigrantů a postoj Saudské Arábie možno chápat jako vzepření se vyšší moci. USA, jako největší vývozce zbraní a munice a Saudská Arábie jako ověřený prostředník pro Blízký východ, by měly přijmout z této oblasti nejvíc běženců. Další na řadě by mělo být Rusko, ale do něj se, gocajdank, podobně jako k nám,  ani ti největší prosťáčci ze subsaharské Afriky tlačit nebudou a kdyby se do těchto zemích přepravili, nikdo je tam neudrží.

 

 

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 2.3.2017 13:03 | karma článku: 21,41 | přečteno: 689x