Švédská trojka končí

Jsem pro rovnoprávnost žen. Jsem proti utlačování a týrání žen. Jsem však také pro zachování zdravého rozumu a ten mi nad některými feministickými vymoženostmi zůstává stát.

Nedávno jsem natrefila na článek pojednávací o tom, kterakže ve Švédsku zachraňují počestnost a vážnost žen před gendrovými stereotypy. Konkrétně se to týká filmu. Již nějakou dobu mají v této zemi zavedeno odborné značení filmů pomocí piktogramů, díky kterým zjistíte, zda příběh, který hodláte na plátně shlédnout neobsahuje násilí, vulgarismy, erotiku nebo rasové urážky, takže vaše počestnost nedozná narušení ani při návštěvě kina. A dle tohoto filtru budou vybírány i pořady do televize. Teď nově zavádějí značení filmů varující, před gendrovými stereotypy. Tedy varují před natolik závažnými, pobuřujícími a urážejícími scénami, při kterých by švédská žena patrně raději studem zemřela. Třeba to, že si ve filmu ženy povídají o mužích nebo dietách, dětech, anebo čtou módní časopis pro ženy. No považte, taková hanba! Jak by inteligentní a emancipované ženy mohly…!

Rovnoprávnost skandinávských žen je pověstná. Snad nikde na světě nenajdeme tak vyvážený poměr mužů a žen na rodičovské dovolené, vyrovnanou péči o domácnost nebo výši platu. Nedivila bych se, kdyby Švédky dokonce vydělávaly víc, než tamní muži. To je všechno moc pěkné, ženy by nikdo neměl urážet a ponižovat, mělo by se jim pomáhat i v domácnosti, v případě, že žena také chodí do práce, ale kde sakra nechali švédští muži „koule“ a kam se poděla smyslnost tamních žen? Tohle že jsou potomci Vikingů?! Hodlají se stát bezpohlavním národem naprogramovaným k intimitě pouze v případě plánovaného početí? Chystají se snad zrušit sukně, anebo chirurgicky odstraňovat ženám prsa a mužům penisy? Protože to je zatraceně velký gendrový stereotyp! Spálí pohádkové knihy Astrid Lindgren, a pokud k nim na dovolenou zavítá náš jemnocitný pan Špaček, uvrhnou ho do žaláře? Kam až hodlají s rovnoprávností zacházet?

Obávám se, že pojem švédská trojka se stane pouhou ironií a marnou vzpomínkou. I když, možná, že se bojíme marně, možná to bude ještě lepší. Možná, že ve verzi švédská trojka dojde jen k upgradu na švédskou čtyřku, což by bylo krásně gendrově vyrovnané a zajisté i mnohem víc obohacující. Víc lidí, větší zábava.

Potkala jsem v životě pár Švédů a Švédek a byli to docela fajn lidi, proto nechápu, kde se to v nich bere. Doufám, už v jejich zájmu, že nezblbnou úplně a my s nimi. Vůbec mi nevadí, že jsem žena a jako žena se chovám a jako k ženě se ke mně chová mé okolí, protože žena prostě jsem! Já chci být i nadále sexuálním objektem, chci být sváděna, chci flirtovat, chci kecat s holkama o chlapech, dietách a vaření. Je mi příjemné, když na mě čas od času nějaký fešák mrkne, potěší mne milá lichotka nebo otevření dveří. Líbí se mi, že občas uhraju nějakou tu výhodu dobře mířeným zamrkáním…

Jako žena projevující a přijímající fakt ženství se cítím být živá. Vnímám, že mými žilami proudí krev, Jsem žena a jako žena se chovám a je mi úplně jedno, že mé chování je gendrově nevyrovnané a stereotypní. No a co?!

Ze severu prostě táhne chlad a mně vždycky byla, je a bude, bližší vřelost jihu.

www.viktoriebeso.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktorie Beso | středa 13.11.2013 11:20 | karma článku: 28,77 | přečteno: 2417x
  • Další články autora

Viktorie Beso

Oškubaná jako kuře

5.1.2024 v 10:41 | Karma: 37,99

Viktorie Beso

Proč Péčko Prudí Paničky

19.1.2022 v 9:40 | Karma: 33,22

Viktorie Beso

Movité ženy a chudí muži

1.12.2021 v 11:08 | Karma: 34,04