Mlsání nejen "ramadánovské"

aneb kila zase hezky zpátky. A jak jinak než jídlem...

Ramadán pryč, hladovění u konce. Tedy téměř, protože mi nějaké dny ještě chybí- jakožto i hodně ženám. Takže holky, dohnat do příštího ramadánu, ať nemáme resty!! Prý bychom měly/i (to měkké "i" je proto, že ty resty mohou mít i muži, jen mají jiné než "měsíčkovské" důvody) nahradit, co možná nejdříve, protože nevíme, jak dlouho tu budeme. Co když se zítra otevřou dveře do čekárny, sestřička zavelí:"Najmanová nástup!" skásne mě o 30 Kč a pak v kartě zjistí, že mi chybí odpostit nějaké dny a šup se mnou na rožeň. No jo, tak začínám zítra zase hladovět...

I když na druhou stranu se můžu hájit hadísem, že Aisha, manželka Muhammada (takže ne já, aby si někdo nemyslel) nahrazovala některé dny z ramadánu až těsně před tím dalším. A taky nemohla vědět, jestli se toho dožije. I když takovou pravděpodobnost srážky s autem měla jistě menší než já, ale narazit do velblouda asi taky nic moc. A zřejmě jí to vyšlo, když nám o tom pak mohla vyprávět.

Nevím jak ostatní, ale mě nějaké to "kilčo" dolů šlo, což mě zase až tak moc netěší, protože-alespoň si to myslím :-)) - žádné hubnutí nepotřebuju. Ale já si poradím, už mám vypracovaný plán, jak váhu vrátit zpět. A je to plán opravdu sladký. Nebudu radit, ať ho zkouší každý, diabetologové by ze mě radost neměli. Tak zvažte svoje schopnosti. "VSTUP" JEN NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ

první krok

Baklava

na těsto potřebujeme 2 lžíce oleje, 300 ml vlažné vody, 200 g rozpuštěného másla, 500 g mouky. Těsto rozdělíme na 6 dílů, ze kterých vyválíme tenké placky. Na vymazaný plech potom klademe střídavě placku, a na ní náplň (lžička mleté skořice, 6 lžic cukru, 50 g nasekaných pistácií, 100 g sekaných mandlí, 200 g mletých ořechů). Potřeme máslem, nakrojíme dle obrázku a pečeme v rozpálené troubě. Nakonec poléváme sirupem připraveným z 300 ml vody, 250 g cukru a lžíce citronové šťávy- vařeno do zhoustnutí.

krok číslo dva

Zalabia

těsto připravíme smícháním 150 g hladké mouky, 70 g škrobu, na špetku nože kurkumy a prášku do pečiva, přidáme malý bílý jogurt, trochu vody a vytvoříme těsto asi jako na lívance, necháme chvíli odpočinout. Těsto dáme do sáčku s ustřihnutým rohem a "skládáme" těsto v různých tvarech do rozpáleného oleje, osmažíme, vyjmeme, necháme okapat olej. Poté namáčíme do sirupu uvedeném v předešlém receptu.

krok číslo tři

Netradiční dort

Dortovou formu vymažeme, vyšleháme 3 bílky, postupně přidáváme půl hrnku cukru a jeden hrnek jemně nakrájených mandlí, hrnek pokrájených datlí a 125 g nastrouhané čokolády, pečeme při 160 stupních asi 40 min, necháme vychladnout a potřeme a ozdobíme  300 ml našlehané šlehačky, nakonec posypeme nastrouhanou čokoládou. Nenechte se odradit netradičností těsta :)

a na závěr

Vanilkové rohlíčky - no já vím, že tohle není moc ramadánový recept, ale tyhle rohlíčky jsou fakt moc dobré, a možná se za nějaký ten týden budou hodit;)

250 g hladké mouky, 100 g namletých oříšků, 60 g moučkového cukru, 180 g másla, 2 žloutky. Na obalení potom moučkový cukr s vanilkou.

 

 

 

...jo a předem upozorňuji pro případné "rýpavce": FAKT TO S VEPŘOVÝM SÁDLEM A PIVEM LEPŠÍ NEBUDE  :))) ...že jo, Tomáši .... :-bbb

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Najmanová | sobota 11.10.2008 8:10 | karma článku: 10,56 | přečteno: 1533x