Korán a vepřový řízek. Usmažit, utrhnout, zabalit....Nee!

Na mnoho věcí v islámu existují často různé názory. Na vepřové je jen jeden. Je to harám, tedy zakázáno. Korán mluví jasně. Zakázané jsou i všechny výrobky z něj. Takže muslime, zapomeň i na želatinové bonbony, ale i na některé jogurty,...

Nesmíš vepřové! Zní asi nejznámější zákaz v islámu. První otázka, která každého napadne je: "A proč?"..."Je tučné, nezdravé, škodlivé... aktivnější "odpovídač" zašle i soupis různých "breberek", toxinů,... ve vepřovém mase se nacházejících. Možná přidá i ukázkové video, kdy po polití masa colou z něj lezou nějací blíže neidentifikovatelní červíčci. Nechutné? Spíš úsměvné.

Ale dají se najít i jiné vtipné důvody.

"Hele, četla jsem, že vepřové nesmíme, protože prase jako jediné zvíře nežárlí, a pak prý i proto, že neumí sklopit zrak, čímž není pokorné. To je blbost, co?"... "No, to je ale pravda. A je dokázáno, že na člověka mohou přecházet vlastnosti pojídaného zvířete."..."Cože? A tomu fakt věříš? V tom případě pozor ať nezačneš pípat nebo bučet. Je to stejná blbost, jako věřit, že chlap má o jedno žebro méně."... "Vždyť má." ..."Tak si zajdi na rentgen a možná zjistíš, že jsi nakonec ženská." končím tuhle nikam nevedoucí debatu.

Ale zpátky k prasátkům. Ano, na poušti je teplo, bez lednice se maso rychle kazí, proto je takový zákaz potřeba. Ale stejně tak se kazí i jiné druhy. Nebo ne?

Tak či tak, vepřové mají muslimové zakázané. Prosím, nepište mi sem, že nějaký váš známý muslim si rád pochutná na bůčku (je to věc každého), ani o tom, že jste mu tajně kousek vepřového podstrčili, a on to ani nepoznal. A dokonce ještě chtěl přidat (to zase svědčí něco o vás).


Můžeme hledat různé důvody, proč tento zákaz platí. Prostě to tak je. Nyní máme důkazy, že toto maso není pro zdraví právě to nej, máme videa dokazující "červivost", máme vědecké i "vědecké" výzkumy, které nám dávají za pravdu. Dříve lidé neznali doporučení dietologů, nepotřebovali "colový důkaz". Přesto zákaz respektovali. Proč si nyní máme vymýšlet trapné důkazy pro naši pravdu?


Existuje jedna možnost, jak si beztrestně a bezhříšně pochutnat na vepř. řízku. Koupit maso, usmažit, zabalit (prosím, ne do Koránu!), vložit do batohu spolu s vodou (nebo rovnou přidat nějaký ten alkohol - "když už, tak už"), nic jiného nepřidávat a vydat se na cestu, kde není možné sehnat nic jiného k jídlu a pití. Chvíli hladovět, a když si budete připadat, že umíráte hlady, vyndat řízek, a... :-). V nouzi se totiž i zákaz může porušit. Pro záchranu života dokonce musí. Tento odstavec je samozřejmě myšlen v nadsázce. Vždy záleží na upřímném úmyslu. Takže takový výlet by "asi" u Nejvyššího neprošel.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Najmanová | pátek 30.1.2009 17:00 | karma článku: 14,65 | přečteno: 2432x