Hříšný sex?

je téma sexu mezi muslimy tabu?

Mezi potřeby, které zajišťují přežití patří potřeba jídla a pití. K přežití druhu je určen pohlavní pud. Lidé na tento pud mohou reagovat různě, od úplného potlačení do uspokojení pohlavního pudu bez nejmenšího omezení. Důsledky jsou známy: v případě totálního potlačení -vyhynutí lidského rodu, extrém opačný by měl za následek destrukci rodiny a tím celé společnosti.

Islám stojí někde mezi tím vším. Na jedné straně uspokojení potřeby sexu v manželství, na straně druhé určité potlačení v zákazu cizoložství, stejně tak jako zákaz cest, které by k cizoložství mohly vést. Pro příklad lze uvést zákaz soukromého kontaktu mezi mužem a ženou za zavřenými dveřmi, kdy dle hadísu je s nimi vždy přítomen šajtán (satan) jako pokušitel (není to vždy o nedůvěře, ale spíše o prevenci, aby "nevznikaly řeči", cože se to za těmi dveřmi dělo), prohlížení opačného pohlaví s touhou (první podívání se na někoho je povoleno, to druhé již ne - nicméně ani tento zákaz neznamená, že při každém rozhovoru, včetně pracovního,  se budu dívat neslušně do země či odvracet zrak).

 Prorok Muhammad považoval žádostivé pohledy za smilstvo oka. Slova stejného znění najdeme i ve verši básníka: "Každá pletka v očích začíná, malá jiskra velký požár rozžíná".

I samotný Korán se k cizoložství vyjadřuje (více zde):

"A nepřibližujte se k cizoložství, neboť to ohavnost je i špatná cesta." 17/32

Naopak úplná segregace mužů a žen nikde nařizována není (i když nikde.... i tady se nám do islámu dostávají různé tradice, a pak takové setkání může být i trestáno). I zde existuje několik hadísů ukazujících, že toto "mísení" bylo za dob Proroka zcela běžné, tudíž není ani dnes zakázané, včetně povídání si (samozřejmě v rámci slušnosti, i zde totiž platí, že závisí na úmyslu- pokud můj úmysl bude čistý, tak věřím, že on už si to Allah "přebere").Za manželkou Muhammada, Aishou, např. často přicházeli muži a ptali se jí na záležitosti islámu. Proč by to mělo být tedy dnes zakázáno?

Téma sexuality je v islámu poměrně široce rozebíráno, jak v samotném Koránu, hadísech, tak i v názorech učenců a jejich fatwách. Sex není brán pouze jako "něco" k plození dětí, ale i pro potěšení. Otázkám sexu se nevyhýbají ani rozhovory a přednášky v mešitách. Za naplnění sexuální touhy (samozřejmě v manželství) je Allahem slíbená dokonce  odměna, je to prý řazeno mezi akty uctívání :), což je jistě uctívání velmi příjemné...

O něco méně příjemněji  zní hadís ukazující zákaz dotýkat se žen.

"Lepší dostat železným krumpáčem po hlavě než se dotknout ženy, které je zakázáno se dotýkat."

Jak je to v případě, že se muže dotkne žena se hadísy nezmiňují :), nebo lépe řečeno, žádný jsem neobjevila.

Malé shrnutí, co je v islámu v sexu zakázáno- jedná se o již zmiňované cizoložství, anální styk, styk v době menstruace a šestinedělí,...

Na ostatní praktiky jako masturbace, orální sex,... existují různé názory od povoleného, přes nedoporučovaného až po striktní zákaz.

Protože islám se věnuje celému lidskému průběhu lidského života, ani otázky sexu a sexuality nejsou výjimkou, právě naopak. V různých debatách jsou právě tato témata velmi často diskutována a podrobně rozebírána. A proč ne? Vždyť za sex "dle zásad" není nutno se stydět a jen ptaním a diskutováním se můžeme něco dozvědět.

Související článek Tomáše

Příště se podíváme na hlavní proudy v našich náboženstvích. 

 

 

Autor: Lenka Najmanová | pondělí 27.10.2008 17:15 | karma článku: 16,04 | přečteno: 4030x