Colu, pijeme colu

aneb jak dlouho mají muslimové zákaz pití alkoholu.

V předislámské Arábii patřilo pití vína k běžné praxi a Arabové mu poměrně náruživě holdovali. V době vystoupení proroka Muhammada nic nenasvědčovalo tomu, že by používání omamných látek v podobě kvašeného ovoce mělo být zakázáno.

A i verš z Koránu s této doby vychvaluje opojný nápoj, který získáme z plodů datlovníku a hroznů.

A z plodů datlovníku a z hroznů opojný nápoj získáváte i stravu výtečnou a také v tom je znamení pro lid rozumný. 16/67

To vše se odehrávalo v Mekce, před odchodem muslimů do Medíny. Muslimové tedy měli alkohol povolen, ale nemělo to být již na dlouho. Zvyšovala se kriminalita, vzrůstaly třenice mezi různými rody.

A tak byl seslán verš nový, který se ale stále k alkoholu stavěl víceméně benevolentně, a žádný striktní zákaz z něj vyčíst nelze, protože se stále zmiňuje i o užitku vína.

Dotazují se tě na víno a na hru majsir(hazardní hra). Rci: „V obou z nich je pro lidi hřích těžký i užitek, avšak jejich hřích je větší než užitek.“2/219  

Co teď? Nezbývalo, než seslat verš další, který ukazoval minimálně nepatřičnost k provádění modlitby pod vlivem alkoholu.

Vy, kteří věříte! Nepřibližujte se k modlitbě, jste-li opilí, dokud nebudete vědět, co říkáte.4/43

Dle některých hadísů je modlitba toho, kdo se napil alkoholu neplatná po dobu 40 dnů.

Ale i tento "zákaz" byl zřejmě málo, proto nezbývalo, než seslat verš poslední, alkohol přísně zakazující.

Vy, kteří věříte! Víno, hra majsir, obětní kameny a vrhání losů šípy jsou věru věci hnusné z díla satanova. Vystříhejte se toho - a možná, že budete blaženi.5/90

Jistý hadís z této doby říká, že po seslání tohoto verše začali lidé hromadně víno vylévat do ulic Medíny..."toho dne bylo v Medíně vylito tolik vína, že jeho barva a zápach se tam udržely ještě příští den" (taková byla působnost předešlých seslaných veršů :-)

Takto tedy probíhalo "odnaučování" muslimů pořádat "pijácké večírky". Striktní zákaz od počátku nebyl dán prostě proto, že se jednalo o takové učení "krok za krokem". Těžko učit někoho počítat rovnice, pokud neumí napsat čísla...

V současné době probíhají stále diskuze o tom, co lze zařadit do kategorie zakázaného. Jsou zakázané i léky obsahující alkohol? Co třeba čokoláda s náplní, lehce zkvašené džusy? Někteří považují za zakázané i parfémy na bázi a alkoholu. Nebo třeba v nedávné době vydání fatwy povolující softdrinky s malým množstvím alkoholu (zde)

Jisté je jedno, alkohol je pro muslimy zakázán, jeho pití je hříchem, a "výmluva" některých, že Alláh se pořád nedívá, je nepatřičná. Nicméně, jako ve všem, tak i zde záleží na vlastním svědomí...



 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Najmanová | úterý 24.6.2008 17:17 | karma článku: 16,01 | přečteno: 3148x