Zdarma na ples i na koncert

Falšování vstupenek je totiž legální. Mám na to papír s kulatým razítkem Policie ČR. A povím vám, jak jsem k němu přišel.

To bylo tak: Jedno gymnázium organizovalo maturitní ples. Vstupenka stála pár stovek a několik maturantů napadlo, že když si jich tak 2-3 kopy nakopírují, získají pár desítek tisíc, které se jim mohou hodit. Navíc se na ples dostanou všichni jejich kamarádi, kteří by jinak nedostatkové lístky vůbec nesehnali. Jak se uradili, tak udělali. Moderní kopírovací technika jim dopomohla ke vstupenkám téměř nerozeznatelným od těch pravých. Ples byl úspěšný – maturanti zářili, rodiče byli dojatí, kamarádi řádili, všechny sály našlapané a peníze vydělané. Všichni byli spokojeni.

Zádrhel nastal dva týdny po plese, když řediteli školy přišla faktura od pronajímatele plesových prostor s pokutou 5 tisíc za překročení kapacity sálů. Důkaz o nadnormativním počtu návštěvníků poskytly šatnářky, kterým nestačily háčky na kabáty…

Vyšetřováním ve škole se zjistilo, že skupinka žáků vyrobila a prodala 150 falešných vstupenek za 33 000 Kč. Žáci se přiznali a peníze složili na účet školy. Ta z nich zaplatila pokutu a o zbytku rozhodl ředitel, že půjdou na charitu. To proto, že jde o špinavé peníze a škola je nechce.

Viník ale má být potrestán a škola má vychovávat. Proto ředitel rozhodl, že ten, kdo takto nečestně jednal, bude podmíněně vyloučen ze školy. Někteří žáci to přijali (ostatně zbývaly jim stejně už jen poslední dva měsíce do maturity), ale někteří ne a odvolali se. Krajský úřad záležitost nechal prošetřit a ředitelovo rozhodnutí zrušil. Ředitele pokáral, že nesmí žáky trestat za něco, co spáchali mimo školu. Nepomohly ředitelovy výmluvy, že šlo o ples organizovaný školou a že škola byla poškozena. To prý ať řeší orgány činné v trestním řízení.

A jsme ve finále. Policie ČR ředitelovo podání prošetřila a došla k závěru, že skutečně došlo k výrobě a prodeji takto vyhotovených lístků. Avšak dalším šetřením bylo zjištěno, že na uvedený ples byli vpuštěni všichni hosté, nikdo svou vstupenku nereklamoval s tím, že by se jednalo o vstupenku falešnou a na základě toho bylo zjištěno, že uvedeným jednáním nevznikla žádná škoda. Policista - vrchní inspektor -  pak ředitele ještě ujistil, že záležitost konzultoval s okresním státním zástupcem, že „přes to vlak nejede“ a že ve věci není možno podat řádný opravný prostředek.

Hotovo. Konec. Vyřízeno k dennímu pořádku! Všichni si falšujte vstupenky dle libosti – nic vám nehrozí.

A ve školách to zařaďme do osnov občanské výchovy.

Autor: Zdeněk Bergman | pátek 18.10.2013 21:11 | karma článku: 20,60 | přečteno: 2622x
  • Další články autora

Zdeněk Bergman

Žáci do škol až v září?

12.4.2020 v 18:46 | Karma: 30,36

Zdeněk Bergman

Se školskými odbory do záhuby

24.9.2019 v 19:27 | Karma: 44,15

Zdeněk Bergman

Čas se nám krátí.

11.10.2016 v 0:00 | Karma: 4,29