Návod na maturitu

Žák smí podle zákona opakovat maturitní zkoušku nejvýše dvakrát, ale já mám pro vás návod, jak ústní maturitu opakovat kolikrát jen budete chtít – dokud ji neuděláte. Použitelný je také pro případy, kdy potřebujete konání další zkoušky uspíšit.

Ingredience: papír, pero, ochotný svědek, krajský úřad.

Postup: Pokud snad nebudou učitelé dostatečně vstřícní a dají vám u ústní zkoušky pětku, najděte nějakého člověka, který vám (třeba za mírnou odměnu) podepíše prohlášení, že v době vaší zkoušky se v jedné chvíli vzdálili předseda i místopředseda zkušební komise.  Toto prohlášení pak připojte jako přílohu ke své stížnosti na nezákonný postup komise při vaší zkoušce a vše odešlete na odbor školství krajského úřadu. Pak už jen čekejte, až těsto vykyne.

Intermezzo (které vás nemusí zajímat): Krajský úřad požádá Českou školní inspekci, aby na vaší škole provedla šetření a zjistila, jak to u té vaší zkoušky bylo. Závěr šetření je samozřejmě takový, že pět středoškolských profesorů (včetně předsedy z jiné školy) podle pravdy dosvědčí a podepíše, že během zkoušky nikdo z nich nikam neodešel, a inspekce podá na kraj zprávu, že zkouška proběhla řádně. Tady byste se mohli trochu vylekat, ale nebojte, dopadne to pro vás dobře. Úřednici na kraji se totiž vyznají v paragrafech a prohlásí, že tady stojí dvě svědectví proti sobě a že mají pochyby o tom, kde je pravda. Nařídí tedy opakování zkoušky a ještě určí jinou zkušební komisi, než byla ta první – ošklivá.

Výsledek: Z nařízení krajského úřadu skládáte zkoušku v nejbližším možném termínu znovu. Snad si tentokrát vylosujete lepší otázku. A pokud snad ne, postup opakujte. Jak snadné!

Je to pro vás neuvěřitelné? A vidíte – stalo se. Roku tohoto na Gymnáziu Teplice. Dotyčná žákyně měla od rodičů na září slíbenou cestu do USA, a tak nemohla čekat až na podzimní maturitní termín. A (ke všemu) ochotnou spolužačku taky našla. Teď se může na svém facebookovém profilu chlubit, jak to s těmi profesory sfoukla.

Test pro moralisty

Kdy myslíte, že došlo k největšímu pochybení?

a)      Nejhorší je falešný svědek, který za úplatu podepíše nepravdivé prohlášení.

b)      Nejhorší je to, že stěžovatelka navádí spolužačku k falešnému svědectví.

c)       Nejhorší je krajský úřad, který špatně posoudí hodnověrnost svědků a ČŠI.

d)      Nejhorší jsou učitelé (a vůbec celá škola), kteří ty dvě podvodnice řádně nevychovali a nevštípili jim, že podvádět a lhát se nemá.

Řešení: Správně je možnost d) – aspoň podle úředníků krajského úřadu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Bergman | pátek 27.9.2013 18:39 | karma článku: 21,83 | přečteno: 2159x
  • Další články autora

Zdeněk Bergman

Žáci do škol až v září?

12.4.2020 v 18:46 | Karma: 30,36

Zdeněk Bergman

Se školskými odbory do záhuby

24.9.2019 v 19:27 | Karma: 44,15

Zdeněk Bergman

Čas se nám krátí.

11.10.2016 v 0:00 | Karma: 4,29