Vzrušení z tragédie….

aneb kde se v lidech bere touha vidět mrtvolu na vlastní oči, filmovat si ji a ještě to promítat dál ….. ?

Policisté zaslouženě pokutovali několik řidičů, kteří natáčeli nehodu s dvěma mrtvými, která se stala dnes na výjezdu z Prahy k dálnici D4 poblíž dostihového závodiště ve Velké Chuchli.
O tom, že tato situace není ojedinělá, svědčí další články z nedávné doby, které popisují policejní zásah proti nadrženým amatérským kameramanům za volanty kolem projíždějících aut.

Za středověku nevyběl kolem popravišť vzrušený dav, který se nemohl dočkat  až odsouzený zatřepe nohama, zakvílí po zažehnutí hranice, nebo se mu skutálí hlava do koše. Způsobů sprovození ze světa bylo nespočetně a diváci si užili své.
Je vidět, že přes všechen civilizační pokrok jsou „temné pudy“ v homo sapiens hluboce zakořeněny, paměť buňky nelze ošálit osvětou ani schováním podobných tužeb do soukromí při sledování tematických zábavných filmů.
Jakmile se naskytne příležitost, někteří se neudrží. Připomíná mi to jeden starý vtip přibližně v tomto znění:
Policista zastaví auto na silnici před mobilním zátarasem.
„Co se děje? ptá se šofér.
„Hrozná nehoda. Všude krev, utržený nohy, ruce, hlavy …“
Šofér se podívá na vedle sedící manželku, otočí se dozadu na děti. Ti mlčky přikývnou.
„Tak dvakrát dospělý a dvakrát dětský…“ odpoví policistovi.
Proč se tak děje snadno zodpoví řada psychologů a historiků, ale přece …

… chodí a jezdí mezi námi … lidé, co natáčejí nehody, uváží psa ke stromu v lese, zdemolují cizí majetek, loví na sítích … a mnoho dalšího. A mají rodinu, přátele, kamarády a známé … adresáty natočených videí … je těžké přijmout, že jsou to stejná hovada jako odesílatel, když mu za něco takového, eufemisticky řečeno, nevynadají … a tím dají najevo, že to rozhodně není v pořádku.
 

Zdroj:
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/nehoda-dva-lide-zemreli-smrt-policie-velka-chuchle-auto.A210520_112948_praha-zpravy_mkop

Autor: Štěpánka Bergerová | čtvrtek 20.5.2021 20:26 | karma článku: 20,82 | přečteno: 373x