Vivat tajným volbám i preferencím!

„Koho mám volit?“ Poradí mí někdo?“ … přistála mi v klubovém chatu otázka. „Hlasuju pro zachování tajnosti našich volebních preferencí!“ přišla vzápětí jedna kamarádská odpověď.

Dala jsem jí za pravdu. V téhle partě jsme se, přes rozdílnost politické orientace, kvůli této věci nepřeli. Zajímají nás jiné aspekty života, ačkoliv všichni k volbám chodíme.
„Víš, co mě na tobě fascinuje?“, řekla mi kdysi jedna známá, „Že máš kolem sebe tak rozdílné typy lidí a celé party.“
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, ale něco na tom bude. Když si tak vybavím všechny možné osoby, se kterými se stýkám, ať už z důvodu přátelství, společných zájmů, práce nebo náhodným řízením osudu, říkám si, že kdyby se všichni ti lidé sešli v jednom sále a projevili své politické názory, musela by se strhnout rvačka.
Protože se ale, až na výjimky o politice nebavím, s dotyčnou různorodou společností se setkávám selektivně, bavíme se a řešíme krásy života víc než jeho nešvary, k odlišným názorům přistupuji s ekumenickou smířlivostí, atmosféra je pohodová.
Bude to i tím, že jsem ze svého života vyloučila kontakty s věčnými plačkami, stěžovateli a negativními osobami, i když nikdy se jim člověk stoprocentně nevyhne.

Volby za chvíli končí, odvolili jsme dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a život bude běžet dál.

Autor: Štěpánka Bergerová | sobota 9.10.2021 13:51 | karma článku: 16,78 | přečteno: 296x