… předvánoční motovidla a jiné úkazy

Zakopávám o ně na každém kroku a v předvánočním čase se množí geometrickou řadou, asi jako sváteční řidiči před dušičkami…

Překáží, zdržují, nešikovně loví drobné v peněžence, nemotorně strkají nákupní vozíky, zdlouhavě platí stravenkami, vyrazí vám knihu z ruky, když v ní zálibně v přeplněném knihkupectví listujete,… 

Kdo?
Spoluobčané libovolného věku a pohlaví, kteří se vám ve chvílích, když většinou nejvíc pospícháte, motají do cesty.

„Paní, to jablko s vánoční hvězdou stojí devatenáct korun za kus jedno,“ říká už rezignovaně pokladní, která zkušeným pohledem odhadla zákaznici, která se spletla, a až jí celkovou částku namarkuje, bude chtít storno.   
„Prosím obsluhu ovoce a zeleniny na pokladnu číslo sedm!“ volá pak dál, než se dostanu na řadu já a po chvíli chápu proč. Zpod pokladny vytahuje a podává pomocníkovi asi osm pytlíků hvězdných jablek, aby je vrátil zpět do regálu.
„Já už nevím, jak to tam těm lidem napsat, aby pochopili, že to není za kilo…,“ kroutí hlavou muž.

„Jestli mi je udělají tlustý, tak tě zabiju…,“ říká paní, která přišla v doprovodu svého manžela na akrylovou a gelovou úpravu nehtů.
Nehtové studio je před svátky v plném personálním obsazení a tak nedůvěřivou dámu bere hned.
„Děláme je tenký, tenký,“ ujišťuje zkušeně mladá Vietnamka.
Chtělo by se mi nahlas přitakat, že má pravdu, a život chotě zůstane pro tentokrát ušetřen, ale distingovaně mlčím a nechávám si u jiného stolečku posypat svou oblíbenou červenou barvu výjimečně vánočními třpytkami.
Přijde mi hezké a dojemné, že manžel vzal manželku na úpravu nehtů, nebo ji k tomu pobídl. Aspoň jsem si to tak vydedukovala z ženina monologu.

„Jestli hneš tím závěsem, tak seš synem smrti!“ ječí maminka na asi desetiletého syna, který pro zábavu a aby si ukrátil čekání, trhá závěsy převlékacích kabinek obchodu s ryze dámským zbožím, právě když se do jedné uchýlila s vytouženými svršky.
I já bývám čas od času motovidlo, to když se zasním a vypustím děj okolo a nablble se ve frontě u pokladny usmívám (při vzpomínce na krásné věci právě prožité, a s příslibem krásných věcí následujících), což možná naštve některé spoluobčany víc, než nějaké to překážení. Protože nemít v Čechách nasraný výraz v předvánočním spěchu, nepatří místnímu folkloru.

Půvabný, zábavný a pohodový zimní čas. Dnes v 17.28 nastal zimní slunovrat. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Bergerová | čtvrtek 21.12.2017 20:22 | karma článku: 17,02 | přečteno: 382x