Pozvánka na výstavy v rámci Plenéru Loket 2011

...rok se sešel s rokem a máme tu už XV. ročník plenéru Loket  :-)Pokud nezavítáte na výstavy v rámci plenéru, můžete se kochat krásami Lokte celý rok. Ale jen poslední týden v srpnu máme již několik let v nebi předplaceno krásné počasí....Těšíme se na vaši návštěvu.

Aktuálně: http://www.plener-loket.com/
a..............Plenér Loket - Facebook

Tisková zpráva :

Plenér LOKET 2011 - XV. ročník mezinárodní umělecké dílny

 Letošní patnáctý ročník mezinárodního uměleckého plenéru LOKET 2011 se koná od 21.8. do 28.8.2011 v Lokti a zabývá se tématem výtvarného zpracování fasád.
Organizace a zajištění plenéru se ujalo město Loket. Týdenní pobytové dílny a následné výstavy se účastní 12 umělců z České Republiky a Německa.

Náplní plenéru je výtvarné zpracování slepých oken na fasádách domů. Výtvarníci vytvoří návrhy  pro jednotlivá okna jako originály obrazů, fotografií nebo jiných technik a z výběru těch nejlepších bude vybráno 5 – 10, ze kterých se vytvoří fasádní desky, které budou osazeny přímo do slepých oken.

Výstava, která bude zahájena  v galerii Cafe 27.8. a potrvá do konce září, se bude skládat z fotodokumentace plenéru, představení jednotlivých účastníků, zasazení a fotomontáže všech návrhů do různých fasád.
Tímto novým tématem se zajímavým způsobem oživí nejen fasády loketských domů, ale pokračuje ve velké míře spolupráce českých výtvarníků z Karlovarské oblasti Unie výtvarných umělců a z Kunstgruppe Zone - partnerskou německou uměleckou skupinou ze Schwarzenbergu v Sasku.
Dosavadních čtrnácti ročníků se zúčastnili kromě umělců z České republiky také umělci z Německa, Švýcarska, Velké Británie, USA, Polska a Kanady.

Cílem společných setkání a tvorby je navázání nových vztahů a prohloubení dosavadních aktivit mezi českými a německými umělci sousedících regionů, a umělecké i laické veřejnosti. K lepší komunikaci pomáhají také pravidelné každodenní kurzy českého a německého jazyka v průběhu plenéru.
Umělecká díla, vzniklá na všech dosavadních ročnících plenéru, zůstávají v majetku města Lokte. Místní občané i návštěvníci je mohou vidět jednak v prostředí parku a přírodního divadla a jednak ve veřejných prostorách radnice a  společenských prostorách města. Fasádní desky tak budou majitelům jednotlivých domů městem Loket zapůjčeny na dobu neurčitou, nejméně pak po dobu udržitelnosti projektu.

Letošní ročník plenéru je podpořen  Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Fondu malých projektů Cíl 3 - přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2007 – 2013, Česko-německým fondem budoucnosti a městem Loket.
V průběhu předchozích ročníků se na podpoře a realizaci projektu podílely tyto další subjekty: Loketské městské lesy, Nadace českého fondu umění, Městská knihovna Loket, Festival Uprostřed Evropy, Karlovarský kraj, EU prostřednictvím programu Interreg IIIA a další.

Štěpánka Bergerová – manažerka projektu

 

Autor: Štěpánka Bergerová | neděle 21.8.2011 12:47 | karma článku: 6,01 | přečteno: 1544x