Pozvánka na besedu s paní Medou Mládkovou

Milí přátelé a přítelkyně, dovoluji si vás pozvat na besedu s paní Medou Mládkovou, která se koná ve čtvrtek 13.5. od 16.00 hodin ve slavnostním sále hotelu Richmond v Karlových Varech.    

Téma :
Povídání o životě a umění aneb “Vydrží – li kultura, přežije národ“   

Dr. Meda Mládková, rozená Meda Sokolová (* 8. září 1919 v Zákupech)

je ekonomka, kunsthistorička, sběratelka umění a zakladatelka světově uznávaného muzea Kampa. To založila paní Mládková na přání zesnulého manžela Jana Mládka v Sovových mlýnech, které nechala k tomuto účelu zrekonstruovat.

O M. M. se říká: „ Je to žena minulého století, která inspiruje budoucí generace.“

V roce 1946 odešla do Švýcarska, kde studovala ekonomii v Ženevě a stala se spoluautorkou časopisu Současnost. Dále studovala dějiny umění na l´École du Louvre a na Sorbonně v Paříži. Založila první československé exilové nakladatelství, které se jmenovalo Edition Sokolova. Zde vydala kde vydala první knihu o Toyen, napsanou André Bretonem nebo básně Ivana Blatného a díla Ferdinanda Peroutky ad.

"Víkendovým domem" jsou jí Sovovy mlýny neboli Museum Kampa v Praze.
Tady je shromážděna sbírka výtvarného umění - sbírka světově významných autorů malířství a sochařství - kterou manželé Mládkovi tvořili a kupovali nejen pro radost, ale také jako pomoc českým výtvarníkům a později i malířům dalších zemí za oponou.
Sbírku paní Meda Mládková po smrti manžela Jana Mládka - i na jeho přání - věnovala českému národu.

Meda Mládková žije střídavě ve Washingtonu a v ČR.

V jednom rozhovoru na otázku : „Jaké hodnoty, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti, považujete za nejdůležitější,“ odpovídá: „ Je důležité být vzdělanější, být méně závistiví a přestat být korupční. Naučit se debatovat, což se už zapomnělo. Tady se rozkazuje, akceptuje a mlčí, ale nediskutuje.“

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Bergerová | pondělí 10.5.2010 19:08 | karma článku: 5,11 | přečteno: 1421x