Od hyeroglyfů k emotikonům …

............. aneb malé zamyšlení nad tím, do jaké míry se v komunikaci vracíme k obrázkovému písmu.

Poslední dobou se mi zdá, že lidé kolem mě více než telefonují, píší, a co víc, místo slov používají emotikony a vůbec celou škálu hravých obrázků, které moderní informační toky nabízí.
Napadá mne, že kdyby ve starověku znali současné technologie, možná by se písmo nevyvinulo až do současného, jednoduchého hláskového, a sice z toho prostého důvodu, že jedním kliknutím odpadá složitost vykreslování.

Už prehistorické civilizace kreslily na zdi piktogramy, z kterých se později vyvinula obrázková písma. Hláskové písmo vzniklo až po obrázkovém. Fénické písmo je pak nejstarší známé hláskové písmo mající jiný znak pro jinou hlásku.
Obrázkové písmo, hieroglyfy i jeskynní malůvky se mi vždy líbily a to nejen v hodinách dějepisu. Někteří lidé se domnívají, že egyptské hieroglyfy jsou obrázkové písmo, ale jde o plnohodnotný písmenný systém, který je schopný zaznamenat totéž co jiný jazyk. Je velmi komplikovaný, používá přes 700 různých znaků a trvalo dlouhou dobu, než byly na přelomu osmnáctého a devatenáctého století rozluštěny.

Ale zpět od historie k současnosti. Snad všechny komunikační systémy dneška mají nepřeberné množství různých pitvořících se smajlíků, objektů a symbolů pro cokoliv. A tak se něco, co se zdálo být doménou dětí a mládeže, stalo i součástí komunikace dospělých, kteří si ji užívají se stejnou praštěnou radostí jako jejich potomci.

Místo psaní, naklikáme:

Což by se dalo do hláskového písma přeložit asi podobně jako:

Těším se na tebe lásko a posílám políbení
Miláčku, líbám a mám na tebe neskutečnou chuť
Milý, přeji šťastnou cestu a celá hořím. Asi vybuchnu!
Nemůžu se dočkat, až tě uvidím a líbám tě necudně
Drahý, snad stihneme sklenku vína, než …
Přivezu vynikající červené, pusinko, beruško má hříšná, …

Obrázky zkrátka mají tu výhodu, že urychlují komunikaci, najdou se v nich i ti, kteří se nevěnují básnickému vyjádření, případně mohou zjemnit expresivní vyslovení přízně a mají mnoho dalších zábavných předností.

A pro ty, kteří s nostalgií sobě vlastní vzpomínají, jak jsme si kdysi psali lístečky a kreslili křídou na vrata, na dveře, popřípadě i na tabuli, jednu vzpomínku na závěr. Vzpomínám, jak má spolužačka řešila, jak má napsat svému chlapci z jiné třídy, že nepřijde na rande, a protože věděla, že v učebně, ze které odchází, bude mít jeho třída za půldruhé hodiny seminář a do té doby nikdo, napsala křídou na tabuli velkými písmeny: Radku dnes nemůžu!!! Dana.
Zlatý mobily!

Občas kolem sebe slyším žehrání nad všemi ty Facebooky, Instagramy, Twittery a internety vůbec (jak by řekla Věra Pohlová), ale je to jako se vším: Dobrý sluha a zlý pán. Stačí si vybrat.

A tak symbolicky: KRÁSNÉ JARO všem mým čtenářům  

Použité zdroje: wikipedie, egyptologie.cz
PS.: Pro pobavení si můžete vyzkoušet, jak by vaše jméno vypadalo hyeroglyficky:
http://www.quizland.com/hiero.mv

 

Autor: Štěpánka Bergerová | pondělí 2.4.2018 17:38 | karma článku: 15,62 | přečteno: 379x