Na takovou charitu já kašlu …

Zvedl trochu překvapeně oči od mobilu a podíval se na muže, který si v tu chvíli vybral na poměrně rušné tramvajové zastávce právě jeho. 

Mlčky přemýšlel, čím si ten zájem vysloužil, když, dle jeho mínění, stálo kolem mnoho perspektivnějších objektů.
„Dobrý den, nohu s vámi chvíli hovořit? Než vám pojede tramvaj?“

Přikývnul a čekal, co se bude dít, ačkoliv to tušil.
Muž se představil celým jménem, vytáhl dokonce nějaký průkaz s fotografií, jako že je registrovaný, a pak začal mávat sešitem podobným jídelnímu lístku levné restaurace se zatavenými stránkami ve fólii (takovým, aby něco vydržel a aby jej hosté příliš neohmatali).  Desky vypadaly jako historické polední menu v hornické kantýně, což muž při svém hereckém výstupu patřičně komentoval ve smyslu, aby naslouchající nehleděl na nečistotu, ulpělou  intenzivní produkcí dobrého úmyslu, ale na obsah, který prezentoval bohulibou a lidumilnou činnost, na kterou vybírá drobné. Načež rozevřel kabelu pověšenou na levém rameni a výmluvně ukázal na průhlednou plastovou kasičku s mincemi. Neopomněl dodat, že kasička má bezpečnostní pojistku a je zapečetěná.
Oslovený cestující mlčel a pozoroval divadelní přídavek, kterým se muž, vida, že žádná tramvaj ještě nejede, rozhodl prodloužit představení.

„Na takovou charitu já kašlu,“ řekl pak nečekaně a s pohledem bez jakékoliv mimiky sledoval údiv ve tváři prosebníka, který byl jistě zvyklý na různé formy odmítnutí, ale s takovou drzou přímočarostí se zřejmě jen tak nesetkával. A než dotyčný pobral dech na poníženou omluvu, že nechtěl v žádném případě obtěžovat, pokračoval:
„Přispívám tam, kde sám chci. Ne do bezejmenných kasiček. Vaše snaha se mi ale líbí a myslím, že byste si mohl najít i lepší práci. A zrovna se mi zdá, že pomoc potřebujete hlavně vy.“
Načež sáhl do náprsní kapsy, v mžiku vytáhl z peněženky tisícovku a podal ji muži se slovy:
„To je pro vás, ne sem,“ a výmluvně ukázal na jeho brašnu.

Než stačil zkoprnělý služebník kolektivního lidového dobrodějství poděkovat, nastoupil jeho anděl milosrdenství do právě zvonící tramvaje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Bergerová | úterý 7.11.2017 20:19 | karma článku: 31,03 | přečteno: 2166x