... na půl žerdi

Obvykle se na půl žerdi spouští státní vlajky na znamení smutku. Kalhot na půl žerdi, které svého času frčely hlavně u hiphoperů, se ale dodnes někteří obdivovatelé tohoto stylu nechtějí vzdát …

Visel v metru obouručně na dvou tyčích u stropu a stavěl na odiv své spodní ošacení.
Dáma vedle mě koukla významně na kamarádku, a její oči, vyvrácené v sloup, jasně určily výši bodového ohodnocení módní policie.
Domnívala jsem se, že tato móda je už poněkud out a teď nově frčí krátké kalhoty a kotníkové šály, ale jak je vidět, někteří si spuštěné kalhoty zkrátka zamilovali.

Pokud někomu, tak jako mně, vrtá hlavou, kde se tahle móda vzala, doví se to zde. Ovšem jiný výklad říká, že móda spuštěných kalhot v amerických věznicích vznikla proto, že muklové dostávali ústavní prádlo bez ohledu na jeho velikost a z bezpečnostních důvodů neměli na kalhotách pásek. Od nich to pak přebrali hiphopeři a kalhoty na půl žerdi se staly jejich poznávacím znamením.

Zkrátka inspiraci jak zaujmout a být kůl se meze nekladou a tak se móda od hiphoperů lavinovitě šířila světem, aby, jak už to tak bývá, omrzela a nahradila ji jiná ptákovina.
Při pátrání po historii tohoto nápadu mne zaujal článek, kdy soudce v Americe řešil spor, týkající se právě svěšených kalhot. Byl nucen konstatovat, že každý má právo vypadat komicky, protože "ústava ponechává lidem určitý prostor pro to, aby se chovali bláznivě, pokud chtějí."

A tak to má být. Ponechme lidem právo být komičtí, i když se přitom budeme chytat za hlavu. Je to určitý výrazový prvek a hned si můžeme o dotyčném udělat obrázek a lépe ho zařadit.

Mimochodem jsem si ohledně tohoto tématu spuštěných kalhot vzpomněla na jeden starý vtip – „... na tučňáka“. Ale protože jeho přesné znění ani autorství, ponechávám ho jen skrytý.
Poznatky k tématu nalezeny v těchto studijních textech:
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/kalhoty-na-pul-zerdi-nejsou-pekne-ale-jsou-legalni_177005.htmlhttps://fungate.cz/historie-noseni-kalhot-na-pul-zerdi/https://www.extra.cz/konec-svesenych-kalhot-a-pohledu-na-cizi-pradlo-bud-je-vytahni-nebo-zaplat-pokutuhttps://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ridici-texaskych-autobusu-mohou-vykazat-floutky-se-svesenymi-kalhotami.A110604_184544_zahranicni_stf 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Bergerová | středa 4.12.2019 21:06 | karma článku: 15,68 | přečteno: 939x