Co vede mladé lidi, aby se hlásili ke komunistům?

aneb o levicových ideálech, rovnosti a historické skutečnosti...  ..

Jak také končí ideály - Kambodža (muzeum genocidy)

Podle dnešních zpráv na idnes, vstupují do KSČM nové posily z řad mladé a střední generace - http://zpravy.idnes.cz/komuniste-prestavaji-vymirat-do-strany-vstupuji-tisice-mladych-lidi-1kp-/domaci.asp?c=A100813_210157_domaci_abr

Mladí  komunisté považují levicové ideály, narozdíl od těch „nízkých“ pravicových za věčné.
Nejvyšší hodnotou pro levici je „rovnost“.
Jedině společenská rovnost všech a ve všem jim přijde jako spravedlivé řešení, bez ohledu na to, že ačkoliv se zdánlivě jedná o krásnou myšlenku, v praxi bývá velmi nebezpečná. V jejím jménu se odehrály na celém světě hrozné zločiny a genocida.

Nejvyšší hodnotou pro pravici je „svoboda“.
Rovnost bude vždy ve sporu se svobodou. Svobodným konáním vždy vzniká rozdílný výsledek, protože každý z nás má jiné schopnosti. Ve svobodném světě mají mít pracovití a podnikaví lidé možnost se prosadit a užívat si plody své práce podle svého uvážení.
V komunistickém světě by teoreticky pracovití a úspěšní měli pracovat stejně, ale rozdělit se s těmi méně pracovitými a neúspěšnými, aby dorovnali ten „rozdíl“ jen z důvodu jejich existence. V takovém světě by se ale pracovití necítili být motivováni a jak to dopadlo jsme si už vyzkoušeli.
Mladým komunistům historická zkušenost chybí. Myslí si, že vše, co vidí kolem sebe, je samozřejmostí způsobenou technickým pokrokem a kdyby k němu přidali vládu svých ideálů, bylo by ještě lépe.

Přesto bych komunistickou stranu nyní nezakazovala, když už jsme ji nezakázali hned po listopadu 89. Lidé se totiž nemění a stoupenci komunistických ideálů by si vytvořili organizaci jinou, lhostejno, že na první pohled nemá optickou kontinuitu s názvem KSČM.
Pokud komunisté zůstanou okrajovým ideovým debatním kroužkem, nepovažuji je za nebezpečné, nesmí se ale dostat k moci.
Pokud by se dostali k moci, v rámci konání dobra by připravili nedobrovolně o svobodu  ostatní, kteří s nimi jejich ideály ani náhodou nesdílejí.
Aby se nedostali k moci, závisí na ostatních. Aby se vývoj společnosti nepřehoupl někam, kdy se lidé nechají zmanipulovat líbivými nereálnými hesly, protože je tak snadné a mámivé zapomenout na dějepis.

To, co může rozumná vláda udělat pro to, aby se počet stoupenců KSČM nezvyšoval, je vytvořit lidem takové prostředí, ve kterém se jich co nejméně bude cítit neúspěšných. Prostředí, ve kterém by byla přirozená nerovnost natolik snesitelná, aby nedošlo k narušení sociálního smíru.
Komunismus byl, je a bude jen politickým ideálem. Bohužel byli, jsou a budou lidé, kteří mu znovu a znovu budou věřit.

 

Autor: Štěpánka Bergerová | sobota 14.8.2010 15:28 | karma článku: 47,66 | přečteno: 32141x