Co si neosahám, neberu ...

aneb jak snadno se podléhá iluzi o nevyzkoušeném ...................................................

 

Smály se na mě z vyskakující reklamy na monitoru tak dlouho, že jsem neodolala a klikla na ně. Stránky plné krásných šatů jak z Popelčina oříšku. Modelky roztáčely sukénky, až oči přecházely, barvy byly živé, motivy originální a střihy kouzelné. Ceny spíše vyšší, ale řekla jsem si, že to je právě znak kvality, ne nějakého obskurního asijského e-shopu, kde za podezřele nízkou cenu nelze opravdu, ale opravu čekat zázrak.
Nejsem zvyklá kupovat oblečení v e-shopu, protože si na něj nemohu sáhnout, ale pro tentokrát jsem udělala výjimku. Vzor na látce byl jedinečný a jmenovaly se „Černá magie“. I recenze na tento obchod z různých prokliků byly příznivé.
„V takových tady jen tak nějakou nepotkám,“ řekla jsem si a bylo rozhodnuto.
Už v zásilkovně  mě zarazila velikost balíčku, signalizující velmi tenkou látku. Po rozbalení se mé podezření potvrdilo a po sáhnutí jsem skoro vyjekla.
„Tak to dopadá, když se jedna nedrží svých zásad,“ povzdechla jsem si, šaty vyzkoušela a řešila dilema. „Padnou, ale kvalita látky je umělohmotně mizerná.“

„Neočumuj to a sáhni si!“
„Neboj se a pohlaď ho!“
„Zkus, jak je to krásně hebký ...“
To byly výchovné a naprosto praktické rady, které jsem poslouchala v dětství a jejichž platnost je nekonečná.

Při výběru oblečení si často v obchodě připadám jak v zahradě zarostlé stoletým plevelem. Z plného věšáku napřed sáhnu po barvě, která mne zaujala a než se podívám, jak kousek vůbec vypadá, jemně promnu látku mezi prsty. V tu chvíli víc jak polovina šatů odpadá, není proč zkoumat dál. Když se mi na omak líbí, zkoumám střih, když se mi líbí střih a najdu svou velikost, zkouším hned. Pokud to neudělám, trpěla bych zbytečnými muky obraznosti, jak by mi to mohlo slušet, což se ukáže v devíti případech z deseti jako „přání otcem myšlenky“.
Ono HNED, neplatí jen při výběru nějakého klůcku. Třeba Halina Pawlowská radí, že i vyhlédnutého muže je třeba odvléct do ložnice také hned a bez okolků.
Je to dobrá rada, protože několik poznávacích večeří, kulturních zážitků a oťukávacích dlouhých procházek dnes nahradí google, facebook, obchodní rejstřík, registr dlužníků a katastr nemovitostí …, takže je škoda ztrácet čas a tloustnout po osmé večer u nějakého zákusku v nóbl restauraci, když se lze věnovat poznání mnohem příjemnějšímu a zásadnímu.

„Černou magii“ jsem si nakonec ponechala. Nechala jsem výjimečně zvítězit efekt potisku nad příjemností omaku. Nic není úplně dokonalé. Tyhle šaty budu nosit pro bezdotykové příležitosti a pro příště zůstanu věrná své osahávací zásadě.

Autor: Štěpánka Bergerová | pondělí 29.1.2018 7:00 | karma článku: 16,01 | přečteno: 460x