Budou z hotelů zase činžáky … ?

Co bude dál? A bude po „covidu“ život jiný než před ním??? Jiné a podobné otázky si kladou lidé i média, která nás zahlcují méně či více fantasmagorickými hypotézami.

A tak si dovolím malé blogozamyšlení.
Jak mne zajímají různé formy výtvarného umění, neunikl mi ani dva roky starý projekt výtvarnice Kateřiny Šedé v Českém Krumlově, který měl upozornit na to, že v centru historického města bydlí čím dál méně lidí. Město uvolnilo několik domů v Široké ulici, do kterých nastěhovalo na tři měsíce patnáct rodin. Ty společně s dalšími brigádníky vytvářeli iluzi obydleného města. Přestože na první pohled je v lokalitě hlava na hlavě, trvalé bydliště má v této ulici jen třicítka lidí. Fiktivní obyvatelé rychle vzbudili zájem zahraničních turistů.
Je to svým způsobem paradox. Brigádníci dostávali zaplaceno za provozování „normálního života“ v  turistických kulisách. Turisté se tím dojímali. Do tohoto všeobjímajícího ráje letos všem hodil vidle COVID.
Vzpomněla jsem si na časy studií, kdy jsem za kamarádkou do Krumlova jezdila na návštěvu a lidé v centru skutečně bydleli. Pravda, řada takovým způsobem, že leckteré středověké domky byli schopni vybydlet do stádia pravěku. Pak se v devadesátkách strhla o tyto ratejny rvačka a po vítězném boji s památkáři byl postupně vytvořen turistický skanzen.

I v mnoha jiných městech, pominu-li Prahu, Č. Krumlov, K. Vary a jiné, zmizeli z centra měst rezidenti a nahradily je hotely a Airbnb, které vytlačuje ten zbytek starousedlíků. Z původně skvělé myšlenky sdílení a výměny bytů pro dovolenou se stal tvrdý byznys, za kterým legislativa silně kulhá.

A tak si říkám, že když už si s námi nějaký nakažený netopýr nebo hra vyšších mocností tak zažonglovala, že si umím představit, že se z části činžovních domů, ze kterých se staly hotely a pokoje pro krátkodobé pronájmy, se stanou zase nájemní domy. Domy se skutečnými obyvaleli s normálním životem, bez potřeby dělat najaté statisty a panoptikum pivním zájezdům.
Jak už jsem mnohokrát psala – všeho moc škodí. I turistů, kteří si neváží prostředí, které navštíví. A tak by nebylo na škodu, když si ti, kteří o to opravdu stojí, zaplatí o trochu více, zanechají méně uhlíkové stopy, a užijí si něco jiného než levný alkohol a tour de bary.
Vím je to iluze, ale což, takhle navečer ;-).

Autor: Štěpánka Bergerová | pondělí 30.11.2020 21:16 | karma článku: 23,16 | přečteno: 671x