Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak mexičanka zamotala hlavu několika manažerům, aneb: Je Karen rasistka?

V příběhu, který se minulý týden odehrál, budou vystupovat tři lidé, a každý z nich má jinou barvu pleti. Běloška Karen, toto jméno nemá v Americe dobrý "zvuk", i když moje babička říkávala: každé jméno je hezké, když se s láskou

vysloví.

Už před několika lety jsem si všimla, že každou bělošku, kterou zachytila kamera, jak se kvůli něčemu rozčiluje a vzteká, všichni nazývali: Karen, přestože se Karen nejmenovala. Nejsem rodilá američanka, a tak mi manžel musel vysvětlit s jakými povahovými vlastnostmi je jméno Karen spojováno.

Dneska jsem si našla ve slangovém slovníku toto vysvětlení, cituji:

"Co znamená Karen?

Karen je hanlivý slangový výraz pro protivnou, hašteřivou, naštvanou a často rasistickou bílou ženu středního věku, která využívá svých privilegií k tomu, aby dosáhla svého nebo aby kontrolovala chování ostatních lidí.

Ve stručném shrnutí se Karen obvykle objevuje jako stereotypní postava s blond účesem, která žádá o rozhovor s manažery obchodů a restaurací, aby jim sdělila své stížnosti nebo vznesla požadavky, a jako fotbalová matka generace X, která je odpůrkyní antivax.

V roce 2020 se Karen rozšířila jako označení používané k označení bílých žen, které byly zachyceny na virálních videích, kde se dopouštěly činů, jež jsou obecně považovány za rasistické." Konec citátu.

https://www.dictionary.com/e/slang/karen/

Nyní se vrátím ke Karen, o které chci vyprávět. Svoje jméno si nevybrala, bylo jí dáno do kolébky a žádná povahová vlastnost, se kterou je toto jméno spojováno ve slangovém slovníku, se u ní nevyskytuje. S hašteřivou Karen, jaká je prezentovaná všude v televizích má společného jenom to, že i ona je středního věku. Vlasy má tmavé, chodí nenalíčená, mluví tiše, hlas nezvýší ani když je rozčilená. Taková šedá myška, která nemůže nikoho rozčílit, dalo by se říct.

Rozčílila.

Tato žena byla energická, možná, až moc suverénní, v dnešní době by se asi mělo raději uvést: tato žena měla asertivní chování. Silnější mexičanka středního věku, stála před samoobslužnou pokladnou a snažila se tam zadávat ovoce a zeleninu a při těchto svých pokusech, se neustále mýlila a kasa volala po asistenci prodavačky. Mýlila se a nebo její chování bylo naplánováno, těžko říci. Samoobslužných pokladen je na této straně obchodu šestnáct, ano slyšíte dobře: šestnáct. Věnovat se jednomu zákazníku nelze více, jak několik vteřin, s tímto někteří zákazníci počítají, a tak si tam některé zboží nenaskenují a nebo právě u ovoce a zeleniny, které se musí na pokladně zvážit, se snaží "oblafnout" váhu a odnést si banány nebo víno za jeden cent...

Dobrá duše Karen se vydala ženě na kasu pomoci a už tam u ní zůstala a vážila ji všechno ovoce i zeleninu. Připadalo ji, že mexická žena špatně rozumí angličtině, protože když jí vysvětlovala, jak má správně kasu a váhu obsluhovat, mexičanka na ni nechápavě hleděla.

Bylo to nechápavě a nebo jenom hra? Karen udělala tu chybu, že kasu přepnula z angličtiny na španělštinu, aby ženě usnadnila práci s kasou. Přepnout si na angličtinu nebo španělštinu může i zákazník sám, pokud má zájem. A tato zákaznice evidentně od samého počátku neměla zájem poslouchat španělštinu, ale nyní měla záminku, jak napadnout někoho, kdo ji poučoval...

"How dare you, how dare you," řvala na nebohou Karen. "Co se opavažuješ říkat mi, že neumím anglicky?"

Karen se omluvila a žena olivové pleti postřehla, že Karen zhasla jako lampionek, což jí dodalo více energie a síly, když viděla ten provinilý obličej. S narvaným košem plným zboží se mexičanka po zaplacení sice vydala ke vchodovým dveřím, ale ze dveří nevyšla. U dveří našla osobu, která doplnˇovala kartony s pitím, zastavila se s ní a povídala tam a povídala a otáčela se směrem k samoobslužným pokladnám. Povídala o Karen. Za chvíli se u kartonové lady a mexičanky objevila další osoba, a to byla manažerka kartonové lady. Konečně se našlo pro upovídanou a stěžující mexičanku správné ucho, tj. manažerské ucho. 

Mezitím Karen, když viděla neodcházející zákaznici, která se neustále otáčí jejím směrem, vyhledala svého manažera a vylíčila mu to, co se ji stalo. A její manažer ji uklidnil. Nemusí se obávat, žádný prohřešek neprovedla a nenávistnou zákaznici by měla pustit z hlavy. Názor Karenina manažera se ale rychle změnil ve chvíli, když za ním manažerka kartonové lady přišla a vylíčila mu pocity ženy z Mexika. Manažeři se shodli na tom, že vylíčení mexické lady nezní vůbec příznivě a proto Karenin manažer si šel s Karen promluvit:

"Toto už nikdy nedělej, přepínat zákazníkům řeč do španělštiny, když ti nedají souhlas. Tvoje chování může být označeno jako rasistické a pokud ta lady to nevzdá a půjde si stěžovat na podnik, máme všichni problém."

"Ale vždytˇ jsi mi ještě před chvílí řekl..."

"To jsem ještě nevěděl, jak se mexické lady dotkne, když ji někdo napadá kvůli tomu, že má jinou barvu kůže a je z Mexika. Ona prý pracuje 23 let na počítači a anglicky rozumí perfektně a ty jsi se k ní chovala jako k méněcenné."

"Ale to není pravda, snažila jsem se jí pomoc,"  bránila se slabým hlasem Karen.

"Z jejích slov to tak nevypadá a pamatuj si: zákazník je vždycky v právu. Něco se sebou udělej: Karen, atˇ se taková příhoda už neopakuje." zakončil řeč nadřízený tmavé pleti, který zná rasismus kolem sebe, protože v Americe se rasismus sklonˇuje v každém pádě a při každé příležitosti a on, jako černoch, moc dobře zná sílu totoho slova.

"Už přestanˇ," zvolala Karen rozhořčeně a přesto stále ne hlasitě. "Nemluv na mne, mám z tebe uzkost..."

Karenin manažer se po jejím napadení stáhnul a odplížil se dozadu léčit si svoje šrámy.

"Neuvěříte, co mi Karen řekla... Je to s ní fakt těžká práce." postěžoval si i on.

------------------

Řekla bych: Chudák Karen, nebo to připadá jenom mně? Pokud je Karen rasistka, tak se za rasismus už přece může označit opravdu uplně všechno.

Autor: Ivana Lance | úterý 18.4.2023 14:22 | karma článku: 28,97 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,21 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma: 19,40 | Přečteno: 740x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,50 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Předstírám, že jsem: Sibyla.

Nik se vrátil se z kasina nad ránem, ulehl do postele a okamžitě usnul. Přestože jsem byla vzhůru, odolávala jsem pokušení vylézat z postele ve čtyři ráno. Musela jsem si ale na chvíli zdřímnout,

3.1.2024 v 1:01 | Karma: 15,29 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 394
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 958x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik