Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asi jsem rozmazlená pohotovostní službou v Americe,

a proto mi připadá článek od Aleny Damijo : " Noc v londýnské nemocnici" přímo hororový. Nakonec to dobře dopadlo, ale jak se musí cítit člověk, který se bojí o svoje zdraví a musí čekat a odpočívat na lavicích.  

Na pohotovosti v Americe jsem se ocitla již mnohokrát. Jednak můj manžel Nick bojoval čtyři roky s rakovinou a na pohotovosti, a potom i v nemocnici, jsem s ním pobývala dost často. Dohromady jsem s ním v nemocnici během čtyř let strávila několik měsíců. Spala jsem s ním v pokoji na rozkládacím křesle, vodila ho na WC, umývala ho. Nebudila jsem v noci sestřičky. Abych ho nemusela opouštět, často jsem s ním měla objednané snídaně, obědy i večeře. Mohla jsem si vybrat ze tří jídel, která jsem si musela platit. Jídlo nebylo tak drahé jako v restauracích a nemusela jsem jíst stejné jídlo, pokud měl dietu..

V posledních letech jsem byla několikrát na pohotovosti se synem nebo se snachou. Sama jsem byla na pohotovosti v roce 2000, když jsem přijela do Ameriky. Můžu posoudit, že se péče vůči pacientovi nezměnila.

V roce 2000 jsem si to zavařila sama. Byla jsem s Nickem novomanželka, znali jsme se přes dva roky. ale jaká to byla známost. Nikdy před tím jsme spolu nežili a já jsem se styděla, že pár měsíců po příletu do Ameriky, mám zdravotní problémy. Asi tři týdny jsem se snažila utajit, že mám problémy s močákem. Měla jsem zánět močových cest, ale to jsem ještě nevěděla. Možná více než tři neděle neléčené problémy vyvrcholily tím, že jsem měla vysokou horečku a nemohla jsem už chodit bez předklonu. Nick doma nebyl, když švagr mě v pět hodin odpoledne naložil a vezl na pohotovost.

Na pohotovosti v Americe, vám nejdříve změří tlak a teplotu, zváží vás a potom vás odvedou dovnitř..., myslíte si, že jste v nemocnici, ale to není pravda. Kam vás zavedli je pohotovost. Pokud máte problémy a nemůžete chodit, naloží vás na vozík.

Popisuji pohotovost, která je v nemocnici našeho města. Uprostřed velkého prostoru je umístěn pult, který je do písmena "U". Za tímto "pultem" sedí sestřičky, jsou tam počítače, kam se zadávají udaje apod.. Sedí ve prostředku obrovského prostoru  a mají výhled na všechny pokoje, kam odvedou pacienta. Je to váš pokoj, dokud vás nepropustí domů. Pokojů je tam dostatek, jsou zděné, mají dveře a asi dva metry od dveří se nechá zatáhnout obrovský závěs, takže není vidět na pacienta, pokud jsou dveře otevřené.

Pokoj má dvoudvéřovou kuchynˇskou linku se dřezem, která je hned za dveřma. Na lince jsou rukavice, kapesníčky a na lince si můžou sestřičky nebo lékaři vytvořit pracovní pult. To, co potřebují, si vždycky přinesou sebou.

Na pokoji je nemocniční pojízdné lůžko, se stahovacíma a vytahovacíma postranicema. Vedle vás stojí stojan na infuzi, je tam zabudovaný tlakoměr, na který vás ihned připojí. Tlak je vám měřený podle toho, jaká časová doba je tam nastavena. Sestra jenom přijde zkontrolovat udaje.

Ležíte na lůžku, odpočíváte, pokud je to možné, protože na pohotovosti jste skončili určitě s něčím, kvůli čemu odpočívat nemůžete, ale ležíte. Nesedíte a nečekáte. Jsou tam samozřejmě dvě křesla pro doprovod, který jste si sebou přivedli. Nemají rádi, když vás doprovází více jak dva lidé, proto jenom ta dvě křesla.

Svagr mě v roce dvatisíce vezl do nemocnice na pohotovost. Neměl chudák na vybranou, měla jsem přes devětatřicet horečku a pajtlovala jsem se zimou nebo čím. Sestřičky vytáhly vařící deku, byla zahřívaná v nějaké troubě, tak byla horká, a přikryly mě. Nabrat krev vám přijde sestra z laboratoře, takže krev jsem měla nabranou a lékař  rozhodl, co mi mají napíchnout. Zárovenˇ se rozhodl, že je zapotřebí zavolat specialistu na ledviny, protože jedna z ledivn mi přestala pracovat. Bála jsem se.  Cizí země, cizí lidé kolem mě, a tak jsem se ptala, jestli je to tak vážné, že budu muset zůstat v nemocnici... Odpověděli mi vyhýbavě, stále čekají na rozbor krve a přivolaného specialistu, který rozhodne o dalším postupu v léčení.

Během našeho pobytu na pohotovosti, švagr stačil obvolat celé příbuzenstvo. Další dva příbuzní se v noci rozjeli za mnou do nemocnice. Můžu říct, že jsem si přála klid a ne jejich štěbetání u moji postele. Mezi desátou a jedenáctou hodinou v noci dorazil na pohotovost specialista na ledviny,. Měla jsem štěstí, do nemocnice jsem přijela ještě včas. Ze zánětu močových cest se vyklubal zánět ledvin. A ta jedna ledvina, potvůrka, která nepracovala, se rozchodila.

V půlnoci jsme všichni radostně opouštěli nemocnici. Připadalo mi to jako zázrak, v pět hodin odpoledne jsem do nemocnice přijela a vypadala jsem na umření a ve dvanáct jsem si šla vyzvednout antibiotika do obchodu, který měl v těchto nočních hodinách otevřenou lékárnu. Cítila jsem se o devadesát procent lépe.

V Americe vás nepustí z pohotovosti, dokud vám nepomůžou, a pokud není v jejich silách vám pomoci, tak vás hospitalizují. Hospitalizace probíhá takto, čekáte na pohotovosti ve svém pokoji, na svém lůžku, dokud sestřičky nahoře v nemocnici nepřipraví pro vás nemocniční lůžko. Potom vás naloží na vozík a sami vás dopraví do pokoje. Samozřejmě, i s doprovodem, pokud máte rodinu sebou.

 

 

Autor: Ivana Lance | středa 8.5.2019 17:15 | karma článku: 39,54 | přečteno: 7178x
  • Další články autora

Ivana Lance

Tanec

Noční obloha se třpytila miliony hvězd, jako by se připravovaly na tanec. Měsíční svit zaléval louku stříbrným světlem a vítr šumící v korunách stromů zněl jako tichý doprovod noční melodie.

8.5.2024 v 23:42 | Karma: 10,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,35 | Přečteno: 603x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma: 19,61 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,69 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Šlachta se v televizi hrubě pohádal s komentátorem, Schmarz pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Bouře nad Českem. Východem Čech a Moravou prochází silné bouřky s krupobitím

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  20:36

Pásmo velmi silných bouřek právě postupuje přes východní a střední Moravu. Je mezi nimi několik...

Mašínům brání k vyznamenání část jejich příběhu, řekl Pavel při návštěvě Ústí

19. června 2024  19:47,  aktualizováno  20:10

Prezident Petr Pavel neocení v říjnu státním vyznamenáním bratry Mašíny. Na vyznamenání je už...

Loupeže zakryté válkou. V Gaze kvete vykrádání trezorů, jde o stamiliony

19. června 2024

Premium Pásmo Gazy je od října válečnou zónou a nepřehledné situace se snaží využít zločinecké gangy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 17,75
  • Průměrná čtenost 942x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik