Netahejte mi morálku do ekonomiky!

          Vzpoměl jsem si na jeden výrok jednoho našeho významného politika, který pronesl v nějakém rozhovoru kdysi, kdy ještě nebyl tak významný a trochu jsem se nad tím zamyslel.    

                                      " . . . netahejte mi morálku do ekonomiky . . . "

            Tentýž politik měl údajně pronést,  také v nějakém rozhovoru slova: "...neznám špinavé peníze..."   Jsem pesvědčen, že řada poctivých podnikatelů tato slova nesdílí, zvláště dnes kdy se dovídáme ze sdělovacích prostředků o korupcích, při veřejných i méně veřejných zakázkách.  

             Upozorňuji, že se nevydávám za profesionála novináře nebo publicisty, ale jsem pouhý obyčejný občan který se naučil číst a psát.  Možná se ozve nějaký  "profik" a blahosklonně mně upozorní   1. abych se napřed naučil psat spisovně,   2. abych nekecal do něčeho čemu nerozumím a možná  i    3.  abych už sem nepsal neboť se na to nemůže dívat.

              Ale já jsem si někde přečetl, že nyní žijeme konečně ve svobodném demokratickém státě a tak píšu.

               Když k těmto výrokům nejmenovaného politika přidám ještě jednu jeho odpověď na  otázku  novináře,  co on na to když  dá sportovec  branku např. ve fotbale úmyslně rukou a rozhodčí to neviděl . . . ?    Jeho odpověď  byla:  ". . . tak to je v naprostém pořádku."    

                Podle pravidel to v pořádku je, protože rozhodčí rozhoduje,  ale jaksi to zavání právě tou nechtěnou morálkou,  která všude překáží.    Vždyť ta morálka se stále plete do života a ztěžuje naše úsilí po úspěchu.   Že by hráč přiznal hru rukou, je naprosto nemyslitelné.

                 Bohužel i takovými  "příkladnými"  názory  celebrit, vedoucích naši společnost se utváří klima,  kde se daří  morálku odsouvat  jako  "překážku" na vedlejší kolej.

                  To se to moralizuje, že .   Začíná se však ukazovat, že morálka odkopnutá někam  do kouta, začíná i v té ekonomice chybět a nepříznivé dopady jsou na obzoru.  Ztráta důvěry, předchází ztrátě zisků, financí a začíná být víc jak potřebné tu morálku urychleně začít pracně i do ekonomiky zatahovat.

                                                             - - -  + + + - - -                              

 

  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Benešjan | čtvrtek 25.2.2010 7:06 | karma článku: 14,49 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Jan Benešjan

Izrael v arabském moři.

8.6.2010 v 12:01 | Karma: 23,09

Jan Benešjan

Dopadneme jako Řecko?

14.5.2010 v 18:24 | Karma: 9,47

Jan Benešjan

Je to apríl?

3.4.2010 v 9:44 | Karma: 7,03

Jan Benešjan

Uspěchaní drmolové.

11.2.2010 v 11:25 | Karma: 17,45