Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Víte, jaký je rozdíl mezi zedníkem a architektem?

  Téměř pro všechny novináře, komentátory a politiky jsem byl před sjezdem velkou neznámou a mé zvolení do čela křesťanských demokratů je velmi překvapilo. Renomovaní znalci poměrů neustále hovořili o favoritce na předsedkyni KDU-ČSL a moji kandidaturu nebrali příliš vážně. A pokud byl zmíněn někdo jiný než Michaela Šojdrová, pak padala jména jako Stanislav Juránek. To značilo, že o reálné situaci ve straně měl přehled skutečně málokdo.  

Komolení našeho příjmení je celkem časté, člověk si zvykne. To se může stát, ovšem nesmysly, které jsem se od profesionálů o sobě dočetl, mě upřímně překvapily. Od bulváru jsem čekal leccos, ale to, co se objevilo v seriozních médiích, včetně toho veřejnoprávního, to jsem tedy opravdu nečekal.

Tak jsem se například dozvěděl, že se chci vrátit k lidoveckému „kdo nepracuje, ať nejí“. Dotyčnému panu redaktorovi vůbec nevadilo, že mé výroky překroutil podle těch, které si pamatuje z doby před listopadem 1989. Slogan „kdo nepracuje, ať nejí“ je komunistickým paskvilem, jedná se totiž o překroucení slov sv. Pavla, která jsem skutečně citoval a ve správném významu, tedy: „Kdo nechce pracovat, ať nejí“.  Kdo může, ale nechce pracovat, má dostat almužnu, protože je lenoch. Kdo pracovat nemůže, tomu musíme pomoci, nebo se o něho postarat, protože je nemocný, žije s nějakým postižením...

Dozvěděl jsem se, že jsem řezník, či řeznický synek. K rodinné tradici se hlásím, ale takový výrok je jednoduše nepravdivý. Stačí si přečíst moje starší  blogy. Řezníky byli moji dědové a praděda. Otec i já jsme veterináři. A to je podobný rozdíl, jako mezi zedníkem a architektem….

V titulku se dočteme „Zabíjel svině na jatkách“. Takový nesmysl poté ze zpravodajského serveru převzal i tištěný celorepublikový deník a jeho komentátor.  Veterináři sice projdou rukama zvířata i jejich těla a produkty, ale zabíjení na jatkách jeho práce skutečně není. To je stejný rozdíl, jako mezi řidičem a dopravním policistou. Zaměnit profese a jejich funkce tímto způsobem, to je skutečné umění.

Politologem jsem byl označen za „čistého liberála“. Takový blábol. KDU-ČSL není liberální, ale křesťanskodemokratickou stranou, která nevyznává ani hodnotový, ani ekonomický liberalismus, ale konzervativní hodnoty a sociálně tržní hospodářství, tedy model, který funguje v Německu díky CDU/CSU. Křesťanští demokraté i já v jejich čele prosazuji, abychom byli nesocialistickou alternativou liberální asociální bezohlednosti.

Závěrem vybírám zprávy o „oficiálním kalendáři“, který jsme prý vydali. Krojovaný kalendář členek a příznivkyň naší strany vymyslela a zařídila jedna naše sympatická členka. Několikrát jsem dementoval, že jde o oficiální kalendář křesťanských demokratů. Přesto se to objevilo v týdeníku v titulku, či perexu, nebo i v televizi. Osobně jsem kalendář podpořil tím, že jsem se do něho nechal vyfotografovat a převzal jsem nad ním záštitu. Toť vše. Získal si mě fakt, že jeho výtěžek půjde na pacienty s roztroušenou sklerózou v Domově sv. Josefa v Žírči. Má to upozornit nejen na tuto zákeřnou chorobu, ale i na chybějící víceleté financování neziskového sektoru, který je společně s rodinou a obcí páteří občanské společnosti. Vzhledem k tomu, že s červenokosteleckou charitou spolupracuji už léta a sám roztroušenou sklerózou trpím, pak mě z účelovosti může obvinit jen hlupák.

Na druhou stranu musím přiznat, že je celá řada novinářů, kteří si zasluhují uznání. Jsou připraveni, orientují se, projevují zájem, přečtou si nejen můj blog o Orlíku, ale i ty ostatní a diskuse s nimi je pak na úrovni a korektní. Dokonce jsem zaznamenal, že se mě i dva novináři zastali. Jeden poznamenal, že poslouchat oi a punk, bylo před dvaceti lety nerozlišitelné - dodávám, že jsem zastydlý punker, protože jsem v pubertě paralelně poslouchal i Visací zámek a dodnes si ho občas pustím na plný koule (Snad se zítra nedočtu, že jsem anarchista)  - a druhý napsal, že můj bonmot měl svůj vtip a politiků, kteří se nebojí legrace je málo.

Je to těžké, když „nejhloupější redaktor v televizi“, za kterého se jeden z nich sám označil, není schopen pochopit vtip a nadsázku.

Inu, člověk stále sbírá zkušenosti. Závěrem o sobě prozradím, že kromě básní a hudebních textů píši i přesmyčky, z nichž mnohé použila kulturní revue 333 vysílána na ČT2.

To jsem zvědav, co si zase o sobě přečtu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Bělobrádek | pondělí 10.1.2011 19:30 | karma článku: 25,83 | přečteno: 2060x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

Náš Královéhradecký kraj má největší zastoupení lidí starších šedesáti pěti let. Proto je třeba pokračovat v budování domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou.

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 7,72 | Přečteno: 483x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

V naše kraji se díky spolupráci neziskovek i krajského zastupitelstva podařilo v mnohém unikátní spojení výuky etické a environmentální výchovy.

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,01 | Přečteno: 200x | Diskuse| Politika

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

Mám moc rád naše nářečí. Pomalu již mizí a je nahrazováno hovorovou češtinou. Je to logické, školka, škola, televize a internet pomalu a jistě unifikují češtinu.

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 0 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

Na této větě se asi všichni shodneme. Mnohé sami můžeme ovlivnit životním stylem i opatrností. Na druhé straně, jak se říká, nemoci nechodí po horách, ale po lidech.

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 0 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

Letos konečně začalo normálně pršet. Na většině území tak skončilo katastrofální zemědělské sucho. Vyhráno ale opravdu není.

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,39 | Přečteno: 70x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL