Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strachy a fobie - na to mě užije

Každý máme svoje kostlivce ve skříních, bojánky pod postelí  a vůbec  strachy větší i menší. Někdo se bojí tmy, jiný exekutora, další zubaře a moje drahá sestra se bojí létat.  Řízením osudu jsem byla při každém jejím záchvatu paniky,  který začínal cestou na letiště a končil dosednutím letadla v místě určení.  Nepomáhala žádná zaříkávací mantra óóóm, jak bezpečná je ta nebeská doprava, óóóm a vcelku nepomáhal ani alkohol.

V tubusu  vedoucím do letadla jsem několikrát vlastním tělem zabránila, aby se rozběhla zpátky do letištní haly. Vždycky to končilo stejně, pár slz, proklínání, několik výletů na záchod a  mě pak většinou ještě týden zdobila modřina, protože svírání ruky při startu bylo jako od dřevorubce.   

Ale to už je doba minulá, dneska spolkne jakýsi zázračný prášek co jí předepsala lékařka/ bůh jí žehnej/, kapánek se po něm sjede a nebojí se ničeho, myslím, že si konečně všimla i jiných věcí, než jen ruzyňských záchodů.  Do letadla vchází div ne s písní na rtech a v letadle okamžitě usíná. Když jí  pak budím, že už jsme přistáli, tak s širokým úsměvem vykřikuje „ já chci ještě letět“  

Škoda, že jsem tenhle prášek neměla, když jsem poprvé a naposledy v trojské zoo navštívila pavilon indonéské džungle ....

Zrovna když jsem  v tom temném tunelu,  džungle v noci,  dělala „ňuňuňu to je hezká opička nebo medvídek, no ňuňuňu“ mi něco proletělo kolem hlavy, podařilo se mi nezaječet, ale hnána strašlivou předtuchou, jsem se začala rozhlížet a pomalu i rozkoukávat a byla bych bývala raději neviděla, protože zrovna v ten okamžik mi proti obličeji letělo něco dalšího a najednou jich tam bylo všude strašně moc. Zaječela jsem „pejraci“ tak silně, že nejen moje kamarádky se kterými  jsem v zoo byla, ale prakticky všichni ostatní návštěvníci,  téměř vyletěli stropem jak se mě lekli.

Ale to já už jsem ze sebe strhávala bundu, kterou jsem si rvala střídavě na holé nohy a na hlavu,  a snažila se jí  zavázat rukávy na uzel, pouze ovšem s tím výsledkem, že jsem se téměř uškrtila a netopýři kroužili všude kolem. Panika mě srazila do podřepu  a houpavou kachní chůzí jsem se v turbanu jako indiánská stařena šinula k východu.  Kamarádka nade mnou dělala záchranou střechu, tunel se zdál nekonečný, já se soustředila, abych zase neječela a teď už po čtyřech jsem lezla k východu mezi lidmi, kteří se kochali, jak jsou ti netopýrci ale ňuňuňu, takové chlupaté myšičky, no ňuňuňu ... na mě šla mdloba  a strašná potřeba si znovu od plic zaječet, když v tom se ukázalo světlo na konci tunelu a já z radosti, že budu za chvilku z pekla v nebi a z paniky že je před mou ještě jedna lidská překážka,  jsem kousla do nohy toho pána, který mi zacláněl ve výlezu  ... 

Dlouho jsem pak venku stála opřená o zábradlí,  funěla jako sentinel a třásly se mi ruce ...  chudák pán, ani jsem se nestihla omluvila, tak to dělám  teď – třeba máte taky nějaké strachy a bojánky, tak snad budete  mít pochopení  ...

A co vás přinutí padnout na všechny čtyři a pelášit k Neumětelům?

 

 

 

Autor: Zdenka Bellingerová | úterý 22.3.2011 7:48 | karma článku: 13,77 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Pokojíček jako klícka

Když to jen trochu jde, snažíme se cestovat. Levné letenky - stejně jako nebojácnost usednout za volant a vyjet – tomu jen nahrávají. Na těchto cestách se člověk ubytovává i v prazvláštním pokojíčku. Nic z toho sice nebyl motel Bates, ale na některé i po létech nejde zapomenout.

22.9.2013 v 17:20 | Karma: 10,26 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Letní nálada města

Líně nebem táhne mrak, já jsem línej zrovna tak ----- z tohohle počasí mě chytá lenora taky, ale ještě víc mě chytá fantas v okamžiku když přede mnou na chodníku jde "kejválek”. Ani nemusím spěchat, ale obejít takového člověka je zkrátka nemožné buď má radar nebo oči i vzadu, ale přesně v tom okamžiku kdy uděláte pidi úkrok na jakoukoliv stranu chodníku, kejválek se rozhmitá přesně stejným směrem a pokud ho nechcete srazit jako při zápase ragby, tak ho prostě slušně nepředejdete.

15.7.2013 v 14:57 | Karma: 6,50 | Přečteno: 175x | Diskuse| Kultura

Zdenka Bellingerová

Ulice

Cesta od improvizované zastávky tramvaje k domu byla jen o něco delší, ale rozhodně velmi pestrá na zážitky. Slíbila jsem cestou koupit karton vody a tak jsem zašla do jednoho z mnoha pražských minimarketů. Celý karton jsem ale neviděla, tak jsem se optala kde bych ho našla?

17.6.2013 v 19:03 | Karma: 9,11 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Déšť

"Zas prší do ulic – je doba kapucí a svetrů pod bundou" ... já si vždycky myslela, že to je spíš taková podzimní písnička, ale asi to byl nadčasový song. Každopádně vyvedu autora snadno z omylu, ono neprší jen do ulic, ale taky do bot – což se ukázalo vlastně jako výhra, protože mi do nich teče a ještě je stihnu včas reklamovat.

31.5.2013 v 13:30 | Karma: 9,45 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Pastičky

Různé pastičky líčil ve svém večerníčku už Človíček, takže je vlastně úplně jasné, že na ně narážíme do dnes. A všechny nejsou tak přímé - jako již z dálky viditelný chybějící kovový rošt nad kanálkem u vchodu do domu, který někdo pod rouškou temnoty buď odvezl do sběru nebo použil na páteční grilovačce. Některé jsou maskované do duhových barev a o to jsou zákeřnější, protože udeří nečekaně.

27.4.2013 v 14:43 | Karma: 10,65 | Přečteno: 462x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš