Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mikulášská

Tahle adventní doba přímo nutí k rozjímání a vzpomínání a já si dneska v obchodě, když na mě z regálu vypadnul švestkovej perníček s bubákem na obalu, vzpomněla,  jak nás jednou sousedi na chatě požádali o malou službičku. Službička měla podobu čerta, mikuláše a anděla.

Mikuláš tehdy vyšel na pátek – takže po příjezdu na chatu – jsme se okamžitě začali chystat, sousedovic děti byly ještě spíš menší než větší, tak aby neusnuly  než my – pohádkové bytosti – přijdeme na návštěvu.

Mamina byla mikuláš, plavovlasá ségra automaticky anděl a na mě zbyl pekelník .. Zbytek rodiny se až překvapivě aktivně zapojil do tvorby masek – táta mě omotal několika metry řetězu, bratr si nachystal dělobuchy a babička přitáhla ze sklepa pytel od uhlí do kterého nacpala bakelitovou panenku tak,  aby jí čouhala ven jedna noha a bylo to víc strašidelné! Babička, která celý život pracovala s dětma ve školce!  No lekla jsem se toho i já a představa, že se toho musím dotknout a někam to nést mi byla odporná, ale bylo to prý nezbytné na efekt a důvěryhodnost čerta.  Následně mi ještě pod beranici s rudýma rohama přidělali černý a jen velmi lehce průhledný šátek … Ovšem průhledný byl jen tam kde bylo světlo, venku se změnil v clonu umocněnou tím, že v chajdové osadě žádné veřejné osvětlení není a pochopitelně měsíc  - jako naschvál  - vůbec nevyšel.  

Za těch sto metrů jsem upadla dvakrát, andělská sestra šlápla v půli cesty do lejna  a mikulášská mamina si tou zářivě  alobalovou berlou udeřila do papírové čepice a tím jí sjela i  ta maska- takže mikuláš si po zbytek večera koukal přes rameno … což bylo  poněkud znepokojivé ..

Před  kopečkem k sousedovic chajdě ležely za borovicí dárkové pytlíčky pro děti, přesně jak bylo domluveno, jenomže nám tvrdili, že jejich bábinka ušije dva takové sametové pytlíčky s monogramem, aby se vědělo, který pytlíček  kterému dítěti dát – ve skutečnosti tam bylo poměrně velkých pytlů asi pět, že i pro nějaké bratrance nebo koho všeho a každý ten „pytlíček“  vážil snad deset kilo. Anděl pod tou tíhou padnul, podjela mu noha a kolenem rozdrtil jednu mandarinku v zeleném „pytlíčku“ ... mikuláš nic neviděl, narazil do křoví, nadával si pod fousy  a šťouchal mě do hlavy berlou .. plížily jsme se vzhůru k rozsvícené chatě .. brácha se kolem nás plazil v křoví a pohazoval dělobuchy .. v tom se rozrazily dveře a z chaty vylítla sousedka s křikem – kterej blbec tady dělá ty rány!!    Smála jsem se tak strašně, že jsem si poslintala ten šátek na obličeji ..

 Konečně jsem došly až před chatu, začala jsem mohutně rachtat řetězem, pohazovat strašidelným pytlem, pak jsem – jako pro ten efekt – rozrazila dveře, čímž jsem se oslepila světlem z lustru na verandě, zakopla o práh a vlítla do náručí dědečka, který bezmála porazil kamna .. Mikuláš musel stát k dětem bokem, protože měl pořád nakřivo tu masku a nedalo se to srovnat, anděl vyčerpaně zahodil  pytle s dárkama na zem  a schovával si polejněnou cvičku pod dlouho sukni .. V chatě bylo přetopeno.  Děti  - při pohledu na nohu čouhající z pytle co mi u dveří upadnul - zběsile řvaly .. Mikuláš nic neviděl, takže neustále hovořil k jejich otci – „Byl jsi hodný, chlapečku?“  Dědeček byl zděšen prakticky víc než děti … Bratr za oknem odpaloval další nálož dělobuchů a hystericky se tomu smál ... taťka nás „jistil“  pod kopcem i se psem, který se mu ale vyškubnul a  zuřivě štěkal před dveřmi ..  

… drama bylo dokonáno ....

Nakonec se ještě anděl andělsky zeptat ohromených dětí: „A jsou tady v okolí ještě nějaký zlobivý dětičky?“   Větší dítě na anděla bezelstně kouklo a řeklo: „Jasně že jsou - dole u Bellingerů!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Bellingerová | středa 2.12.2009 7:45 | karma článku: 14,64 | přečteno: 2354x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Hudební večírek

Vyrazit si s přáteli na hudební večer do jakési lokální restaurace - poslechnout si skvělou amatérskou kapelku a vytančit obžerství několika svátečních dní - se zdálo jako prima nápad, jak se později ukázalo, jednalo se o zkušenost takového kalibru, že tím budeme jednou bavit ještě i cizí vnoučata.

21.3.2014 v 13:37 | Karma: 14,83 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Tancovačka

V sedmnácti letech jste mě na vesnické tancovačce mohli potkat v gladiátorech, pracovních džínách a pleteném svetru ve stylu Kurta Cobaina, dlouhé vlasy rozpuštěné a černé, ale jen do půlky zad, protože posledních dvacet centimetrů bylo rudých jako zimní úsvit. Většinou jsem stála s pivem v kroužku největších filozofátorů a tancovala jsem maximálně cestou domů.

20.1.2014 v 18:02 | Karma: 10,88 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Rozezpívat Vánoce

Sláva už je sníh, jedem na saních ... no není a nejedem. Ale stejně je chladno tak, že jsem vytáhla čepici, měla jí na hlavě celou dobu popíjení vánočního punče před kostelem a teď mám do čela vrytou pleteninku – snad se to brzo ztratí

21.12.2013 v 18:29 | Karma: 7,60 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Perníková

S tvrdostí vody se dá bojovat, u diamantů je tvrdost vítaná, s tvrdou palicí se musí umět vyjít a ou jé - což teprve hrdina mého dětství Velkej Tvrdej Márvin ... tohle všechno je tak víceméně s tvrdostí v pořádku, ne tolik, když ale dojde na lámání chleba – ostatně to jsou pak dobré topinky – jako když dojde na pečení a tam já jsem v tvrďáctví rozhodně na čele peletonu ...

1.12.2013 v 8:14 | Karma: 9,02 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Dej mi jméno

Jak je venku? Cože, zima? Hodně? Vždyť svítí. Hmm, tak to si vezmu adiny a přes svetřík hodím ještě zbrojnoše. Jéé, buřtíky už budou, ale venku je chladno. Jdeš do chajdy? Super, vezmi mi pak ven džínovou lásku. Dík

2.10.2013 v 18:50 | Karma: 11,86 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za čtyři miliony eur ze slovenské sbírky pro Ukrajinu nakoupí munici u české firmy

8. května 2024  13:37

Za první čtyři miliony eur (100 milionů Kč) ze slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu bude...

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. května 2024  13:08

Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že...

KOMENTÁŘ: Je libo Kalifát, nebo Výmar? K čemu se přiklonit v eurovolbách

8. května 2024

Premium O tom, jak je infantilní česká kampaň k eurovolbám ještě procházkou růžovou zahradou oproti...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš