Hudební výchova

Byla jsem myslím ve třetí  třídě a kola osudu se dala do pohybu. Můj osud měl jméno „Měla jsem holoubka v truhle zavřeného“… měly jsme tenkrát nějakou velmi mladou učitelku o které si dodnes myslím, že její největší zálibou bylo naše ponížení.  Učila nás hudební výchovu. Respektive nás trestala hudební výchovou.

Nikdy jsme jí neslyšely zpívat ani se dotknout kláves klavíru, ale rozhodla se, že se všichni naučíme píseň Měla jsem holoubka … a taky rozhodla, že to budeme zpívat po jednom přímo na stupínku před tabulí a známku, kterou nám dá, budeme mít na vysvědčení. Byla jsem první v abecedě. Učitelka se rozhodla, že pojede zkoušení jako abecedu pozpátku. Byl to strašlivý půlrok, velice pomalu jsme se prokousávaly  tím „ptákem v truhle“ a každý kdo byl v tom týdnu na řadě přišel už ráno do školy bledý a roztřesený. Já jsem neuměla nijak zvlášť zpívat, strašně jsem se bála vystoupit před celou třídu a něco říct, neřku-li zazpívat .. no spíše odkrákorat … moje písmeno se blížilo, měla jsem posledních čtrnáct dní .. stresovala jsem se tak, že se mi klepaly ruce každou středu už od rána. 

Pamatuji si tu hrůzu, když jsem zjistila, že spolužák co byl přede mnou v abecedě, ten den nepřišel … Byla jsem na řadě .. nikdy se mi cesta ke katedře nezdála tak krátká .. musím ale říct, že nikdo z nás se nikdy nesmál tomu nešťastníkovi co musel přijít a „odholoubkovat“ svou několikaminutovku. Učitelka se smála vždycky.

Bylo to strašné, téměř jsem si nepamatovala ani text, bylo mi zle, potily se mi ruce a klepaly nohy .. zpívala jsem strašlivě .. a učitelka se jako vždy po skončení produkce někoho z nás obrátila čelem ke třídě a řekla: „ nooo, zpěv teda nebyl moc zpěv, ale tak za tu snahu, co děti?“  a dala nám třeba dvojku …

Bože, nenáviděly jsme jí a strašlivě jsme si oddechly, když odešla „týrat“ na jinou školu …

Dostaly jsme pak báječnou starou paní, která hrála na klavír a krásně zpívala, měla nás ráda a nikdy nás nešikanovala zpěvem na veřejnosti. Vedla školní sbor a já se rok poté stala jeho členkou .. naučila nás lásce k hudbě a zbavila nás všech komplexů, kterými nás „holubářka“ zahrnula …

Nevím jak „učitelka aneb truhla zavřená“ dopadla, ale doufám, že ta strašná ženská už nikoho „zpívat“ neučí ….

Autor: Zdenka Bellingerová | středa 25.8.2010 9:40 | karma článku: 11,79 | přečteno: 1178x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Hudební večírek

21.3.2014 v 13:37 | Karma: 14,83

Zdenka Bellingerová

Tancovačka

20.1.2014 v 18:02 | Karma: 10,88

Zdenka Bellingerová

Rozezpívat Vánoce

21.12.2013 v 18:29 | Karma: 7,60

Zdenka Bellingerová

Perníková

1.12.2013 v 8:14 | Karma: 9,02

Zdenka Bellingerová

Dej mi jméno

2.10.2013 v 18:50 | Karma: 11,86