Zvyšte nám náhrady, nebo přestaneme dělat protézy a korunky

Zvyšte nám náhrady, nebo přestaneme dělat protézy a korunky, varují zubní technici. Samozřejmě je všechno jinak.

  Shodou náhod zastupuji zahraniční firmu, která se pokouší dovážet do ČR dentální pomůcky a materiály. Samozřejmě je zde systém dovozců a dodavatelů již dobře zakopán a koordinuje svoji cenovou politiku. K tomu jim napomáhá i systém zdejších vyhlášek a nařízení , které mají asi odradit další nové dovozce a dodavatele.

  Speciální roli má Státní ústav pro kontrolu léčiv, což je známá žába na prameni. Když si člověk neznalý   speciálních obstrukčních metod přečte podmínky uvedení cokoliv nového v této oblasti na trh, tak musí získat dojem, že nejde a nepůjde nic dělat.

  Dalším, podstatným důvodem problémů zubních techniků je pokrok v této oblasti. Mnozí  lékaři si již pořídili 3D frézky a vyrábějí si korunky a zubní náhrady sami. Nepotřebují již staré klasické technologie. Již dnes existuje také řada 3D tiskáren, které jsou schopny vyrábět prakticky cokoliv potřebného.

 Dalším novým prvkem je korespondenční dodávka korunek od zahraničních dodavatelů, kdy se posílají naskenované údaje elektronicky a obratem se poštou dodávají výrobky. Je paradoxní, že i v tomto případě to je finančně zajímavé pro všechny zúčastněné.

 Je otázkou, zda tento nový trend podchytilo také ministerstvo Zdravotnictví a zmíněný Státní ústav pro kontrolu léčiv. Docela o tom vážně pochybuji.

Orientuji se v nákupních cenach předních výrobců a v jejich vývoji. Samozřejmě ceny velmi klesají.

A tak se ptám ?

Proč chtějí zubní technici přidat na nákup materiálu a přístrojů, když ceny v celém světě značně klesají ?

Proč se nenakupuje podle kvality s přihlédnutím k ceně od nových dodavatelů ?

Proč státní instituce brání dodávkám nových technologií i materálů právě v této dost choulostivé skupině lékařských zákroků?

Proč vyžadujeme nové nesmyslné schvalování, když dodavatelé maji atesty pro celou EU ?

A něco pro zasmání ? Myslíte si, že by pacient odmítl nezdravou amalgamovou plombu, když by mu lékař nabídnul levnější a lepší řešení ?

 

 

Není vše zase úplně jinak ? Není to taková ta naše Česká ulička, kde se točí stovky milionů ?

 

A když se v tom udělá pořádek, tak klidně vyslechnu jakékoliv námitky stomatologické komory. Do té doby  to považuji za sprostý nátlak na slabou, nevzdělanou Státní správu.

 

a potom snad bude líp !

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | pátek 9.5.2014 16:43 | karma článku: 26,29 | přečteno: 1184x