Začíná další etapa kolonialismu ?

Investovat do akcií v rozvojových zemích má smysl. Mají nižší dluhy než vyspělé státy a silně porostou, řekl investor Mobius

Výše uvedená věta je dnes zásadní. Nastala již jiná doba.

Pomalu se ukazují současné problémy světového hospodářství

viz :  

  https://byznys.ihned.cz/c1-66006150-investovat-do-akcii-v-rozvojovych-zemich-ma-smysl-rekl-investor-mobius-maji-nizsi-dluhy-nez-vyspele-staty-a-silne-porostou

Léta se pokouším ukazovat jednoduchý fakt,že  tzv."západní" způsobou investování již dosáhl svého vrcholu a na tahu je Afrika,Asie a Latinská Amerika.

Jen se nemohou používat klasické způsoby,jako je současný akciový systém a trh spekulačních akcií. Klasický systém kolektivního investování prakticky nefunguje a my to v Česku vidíme velmi dobře." Kupónovka" nás poučila asi nejlépe.

V uvedených světových finančních společenstvích samozřejmě nejsou tak naivní,aby se opakovaly stejné chyby jako v 50 - 60 tých letech,když se likvidoval kolonialismus.Tenkrát vše vypadalo perfektně.

I v Rusku bylo období NEP,kdy se mnozí investoří obrátili k investicím do rozvoje Ruska. Z toho jistě pramení i současná budovaná nenávist k rozvoji Ruska. Jen moc nechápu proč ?

V USA byl problém řešen pomocí podobných úvah. NEW Deal je toho důkazem.

New Deal, v češtině často také Nový úděl, je název souboru opatření a ekonomických a sociálních reforem zavedených v průběhu let 1933–1937 během vlády prezidenta Franklina D. Roosevelta v USA s cílem podpořit, ozdravit a zreformovat státní ekonomiku Spojených států během Velké hospodářské krize. ( viz Wikipedie)

Po roce 1945 byl v Evropě realizován Marshallův plán

viz :  

https://www.google.cz/search?q=marshall%C5%AFv+pl%C3%A1n+a+%C4%8Dsr&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=SOhNWqiUEZGBtge_vbLwAw

Ve všech případech byla zásadní chyba v tom,že se roubovavaly nové politické a sociální přístupy na staré systémy a doktriny.

Samozřejmě všichni chápou, že se hroutí současný světový platební systém,který trpí určitou závislostí na postavení dolaru a FED.

Princip platebního systému je značně jednoduchý,jen zde již chybí absolutní mezinárodní podpora,protože nejsou rovná postavení jednotlivých národních bank. I krytí zlatem samozřejmě  již nemůže fungovat. Naopak se řeší problém obrovských zlatých rezerv v Asii,Číně i Rusku. Probíhají úvahy při nahrazení zlata systémem jakýchsi energetických ekvivalentů,což se jistě zhroutí při nových technologických objevech při získávání levné energie.

Asi tudy cesta nevede.

Tak bych rád tuto drobnou a neúplnou úvahu ukončil doporučením,že cihlička zlata pod postelí nikomu štěstí nepřinese a investice do zlata a drahých kovů není ten správný počin.Ani investování do současných cenných papírů není nic ideálního. Těžba bitcoinů asi také zmizí do nenávratna.I zde je realizován základní chybný princip kopírující náklady při těžbě zlata, který je modifikován do kolektivního rozkrádání jiných hodnot. Bohužel lidská společnost se nechává nalákat i na takové hlouposti.

V posledním týdnu jsem několikrát vyháněl ze svého PC "minery", kteří používají i můj počítač k " těžbě" virtuální měny.

Je potřeba vytvořit mezinárodně přijatelný systém hodnot,který zaručí spravedlivou obchodní směnu a postupně nahradí i reálné peníze, kteří již svoji roli sehrály. Jen to bude jistě značně obtížné a mnozí na to doplatí ztrátou svého majetku.

 Jiná cesta nevede a budoucnost je jasná -- bude líp !

Autor: Bedřich Dvořák | čtvrtek 4.1.2018 18:45 | karma článku: 8,63 | přečteno: 500x