Vadí nám armáda USA v Polsku ?

Myslím si, že současné manévry USA i NATO v Evropě jsou jen podivná politická záležitost z nápadů poplatných minulým desetiletím. Nejsem vojenský odborník,ale vojenského v tom nevidím vůbec  nic.

Když bych byl voják USA a nebo libovolné země NATO nasazený v Polsku či pobaltských státech, tak by se mi to asi líbilo. Relativně snadná služba, levné pivo a děvčata jsou dostatečným povzbuzením těchto chrabrých hrdinů. Jinak tam nic hrdinského nevidím. Teroristé jim nehrozí,protože by tím nic nezískali. Logisticky nepřipravená záležitost trvá jen pár dní a potom jde o setrvalý stav, kdy si hrají na vojáčky a trošičku na pokyn dráždí vojáky Ruska. Ti dobře vědí, že vše má své hranice a nic podstatného se dít nebude.

Trošku si zablbnou letecké a námořní síly a jen elektronická rozvědka má plné ruce práce s analýzou údajů.Více méně jde o kontraproduktivní činnost, protože na tyto mise jdou asi podivné vojenské stroje, které byly vybaveny před mnoha desítkami let a dnes je již jiná doba. Stejně jako na Ukrajinu se odvážejí vojenské přebytky jinak nepoužitelné, tak i při těchto cvičeních jde jen o přejezd a ubytování vojáků. Nic vojenského či obranného tam není.

Ostatně se tak chová i armáda ČR. Samozřejmě nové útočné pušky či pistole nestřílí ani lépe či radostněji než staré  " vykopávky" ale musíme jít s dobou. Aby nepřítel to neměl lehké,tak musí být jiné náboje a vybavení. Každý zodpovědný generál vám vysvětlí,že to tak musí být. A tak naše skladové zásoby několik vyvolených firem vyváží do oblasti konfliktů v Asii i Africe. Něco si přitom urvou i mafie mnoha zemí a všichni jsou spokojeni. Stejně to hlídání vojenských skladů bylo již moc drahé a když se vyprázdní,tak se ušetří. Mohou se z těchto zařízení s pomocí dotací vybudovat další sociální byty pro "lepší " využití. Všechen humbuk postupně skončí, protože vše bylo dopředu promyšlené a jen někdo udělá občas chybičku.

Stejně armáda starého stylu již moc nedokáže. Maximálně ve školních lavicích při přípravě vojáků.

A až se probudí i politikové do reality-- tak snad bude líp !

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bedřich Dvořák | sobota 11.2.2017 18:08 | karma článku: 32,36 | přečteno: 979x