daně ve světle blahobytu.

Premier Babiš má nový slogan. " Máte tady blahobyt " .Lidé si myslí něco o populismu i když to v některých případech bude pravda.Ale celkové dění kolem daní je dost chaotické.

Já jsem studoval, jak za socialismu na VŠE v Praze ,tak z vlastní iniciativy i později. I před 30 lety se říkalo,že spokojenost ve státě zavisí na tom,jak jsou utvářeny daně. Na Václaváku v roce 1989 se v plamených projevech slibovalo snižení státní administrativy a Německá Marka za pár korun.

Jenže nám státní a správní aparát nabobtnal neuvěřitelně a dusí celou ekonomiku. Řeší se oprávněnost slev pro důchodce a úřady se vybavují technikou za miliardy..Nejde o výši platů,ale o zbytečná pracovní místa. Pracuje se efektivně maximálně na 50 %.

A skutek utek !

Již dávno měla být v EU  stejná administrativa a stejné daně. Jen to nějak nefunguje z " objektivních" příčin. Pomocí úprav daní se látají díry v jiných částí rozpočtu.

Postupně jsme snížili DPH a znovu navýšili, i když všichni vědí,že tímto způsoberm se rozkrádají sektorové daně ve velkém. Jednotná DPH v celé EU je základní podmínkou.Něco rozumného se zavedlo ,ale je tam ještě mnoho rezerv.

Výjimky nejsou žádné potřeba a mohou se nahradit příplatky v odůvodněných případech. Každá zbytečná výjimka nás stojí miliardy.

Zavedlo se nesmyslné EET a vůbec se nepracuje na přípravě paušálních nákladů v široké spolupráci s obyvatelstvem,odpovídajích jednotlivým regionům. V Německu to mají vyřešeno již destítky let bez problémů. Jen to průběžně upravují podle inflace a změn na trhu služeb i materiálů. Tady jen nesmyslně platíme miliardy za nové programové vybavení a PC systémy,které by měly být již dávno jednotné pro celé EU. Samozřejmě u nových zemí  je nutný určitý omezený čas na harmonizaci,ale to pochopí určitě každý.

V takové Číně vsadili na změnu názoru na vnitřní spotřebu obyvatelstva a obrovským způsobem podporují turismus a služby. Vůbec si to nedokážeme představit ,co se tam děje. Jen kecáme o Tibetu a jeho zotročování.

Tady zdaňujeme raději vše možné a nemožné.  Opozice hlasitě kritizuje slevy na dopravu pro důchodce a neví,že tzv. "senior" pasy existují po celé Evropě již desítky let..

Řešíme i problémy se stravováním dětí ve školních jídelnách a vztahy ceny jídel k příjmům rodičů.

Nápady v dobách socialismu nebyly tak debilní,jak to interpretují dnešní neználkové. Společné stravování pro důchodce a pracující mělo cosi do sebe. Je to určitě lepší směr,než nesmyslné výroby hotovoých pokrmů běžných v USA a Kanadě.

Známá mi vyprávěla jak v Německu musí zajišťovat stravování dětí ve školkách maminky a vytvářejí  brigády na ohřívání svépomocně uvařených jídel. Prostě jsou  ve školce  desítky mikrovlnek a podle jistého systému tam maminky dovážejí jídlo a nějak se střídají a doplňují. Jistě to sbližuje lidi - ale je to správný směr ?

Chápu i spotřební daně. Vždy se musí něco nějak omezovat z nějakých,byť´ i podivných důvodů.

A taková daně z nabytí nemovitostí jsou podvodem na lidi úplně.A to máme problém s nedostakem a cenou bydlení !

V USA to mají ještě horší,a proto tam existují i roční daně z majetku. Asi předpokldádají,že všichni kradnú a tak to musí nějak kompenzovat.

Ale USA nemůže být náš vzor. Jsme v Eu již mnohem dále v mnoha oblastech. Vzory z Číny máme nyní zakázané a vlastně nevíme,co se tam skutečně děje. Informace z Ruska jsou také zakázané.Samozřejmě jde o zákazy politické a nepřímé. Kdo chce,tak se tam poučí.

A vývoj společnosti v takové Africe jsou jen pohádky o domodcích,kteří se houpají na větvích a dělají děti,které nemají co jíst.

Nyní by se měli organizátoři Chvilkových demokracií zaměřit na tuto stránku lidské společnosti. Proč se všude tolik plýtvá a proč platíme nesmyslné úředníky. Proč je tady tolik druhů zbytečných výrobků,které snižují obrátku kapitálu a zvyšují ceny. Proč je minimální spolupráce výrobců na unifikace čehokoliv.

Proč nepodporuje vlastní výrobu zeleniny a ovoce a musíme to dovážet z celého světa ?

To přece není žádný blahobyt. To určitě ví i premier Andej Babiš.

Máme našlápnuto a může být ještě mnohem lépe. Trošku jsme promrhali již 30 let a všichni to vidí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bedřich Dvořák | čtvrtek 26.9.2019 12:41 | karma článku: 13,85 | přečteno: 424x