Trapnost jménem Živý vstup

V posledních letech začaly hlavní zpravodajské relace okupovat tzv. živé vstupy. Ovšem o smyslu většiny z nich by se dalo s úspěchem pochybovat.

Jaký má být vlastně smysl živého vstupu. Podle mne přinést zprávu z místa, kde se něco děje a vývoj situace ještě nadále probíhá. Popř. k události došlo před krátkou chvílí a není proto v časových možnostech zpracovat ucelenou reportáž.
  Když se dnes podíváme na večerní zpravodajství, kolik z živých vstupů bude splňovat tento atribut. Budeme-li mít štěstí na události, možná jeden, ale třeba taky žádný. Přesto se s nimi roztrhl pytel.
   TV Nova, která jejich renesanci začala psát pověstnými "potoky krve" a heslem "čím víc křičím, tím víc je vstup aktuální", díky svému bulvárnímu charakteru je k jejich smyslnému naplnění asi nejblíže. I přesto odvysílá živý vstup, který je vlastně jen předem připraveným prohlášením tiskového mluvčího nějaké instituce, což skoro zavání podezřením, že televize nemá na záznamový materiál (teda kdyby náklady na živý vstup nebyly nesrovnatelně vyšší).
  Česká televize a její Události, které se nedávným prodloužením dostaly do určitého stavu "rozbředlosti" je na tom hůře. Smysluplnost "živých" vstupů po obligátní větě "a autor předchozí reportáže nyní v živém rozhovoru" mi naprosto uniká. Jde o předem připravený rozhovor, ve kterém jen zazní to co bylo již řečeno v reportáži, nebo co autor naopak zatajil, aby bylo o čem povídat. Naprostým top nesmyslem jsou pak její "živé" vstupy z regionálního studia po nějaké reportáži, která už sama o sobě neměla status naléhavé aktuálnosti. Když se toto smíchá s dalšími dokola umořujícími upoutávkami na nějaký pořad, přehledů o tom co ještě uvidíme (přehled o tom, co jsme již viděli naštěstí zatím nikoho nenapadl), tak je z toho pořad téměř k nekoukání.
  Ovšem k naprosté absurdnosti živých vstupů se dostala TV Prima. Jejich každodenní živé vstupy z prostoru Palmovky (pro neznalé místo před sídlem TV Prima) jsou často opravdu k smíchu. Rozhovory s různými mluvčími nebo experty, kteří mají co říci k nějaké aktuální události by ještě nebyly tím nejhorším.  Horší je totiž už sama aktuálnost těch aktuálních vstupů. Tak např. v nedělních zprávách mne reportér TV Prima z živého vstupu ujistil, že vládní uskupení NERV ještě stále jedná o možnostech řešení ekonomické krize a závěry zatím nejsou známy. A přitom již minimálně deset minut předtím jsem na kanále ČT24 shlédl v přímém přenosu tiskovou konferenci s účastníky této schůzky. Napříště bych TV Prima doporučil dělat živé vstupy třeba od monitoru, na kterém by běžela nějaká zpravodajská stanice...
 Co dodat? Asi nic. Dramaturgové se jistě schovají za prohlášením, že aktuální vstup přidá relaci na dynamičnosti a atraktivnosti. Zkrátka není důležité o čem zpráva je, ale jak ji televize podá. Nevím jak vám, ale mne tento způsob prezentace událostí nevyhovuje.

Autor: Robert Bartyzal | pondělí 26.1.2009 9:06 | karma článku: 32,53 | přečteno: 2923x