Kterak "slušný" řidič o řidičák přišel

Přečetl jsem si článek Jiřího Smetany v regionální příloze MF Dnes (viz odkaz) o tom, kterak slušný mladý řidič jménem Radek, zřejmě díky špatnému bodovému systému o řidičák přišel. A to během jediné jízdy ze severu Moravy do Brna. Prý není žádný silniční pirát!

No posuďte sami: "Projel jsem křižovatku na Kotlářské pár vteřin po tom, co blikla červená. Nevěděl jsem, že tam jsou kamery. Na Vídeňské mě pak zastavili policajti za rychlost." (On snad ani neví, že červená má stejný význam jak na křižovatce s kamerami, tak bez nich...) Při cestě domů ho ještě nachytali při přejíždění železničního přejezdu ve výstraze, což pak vysvětloval slovy "Je to kousek za zastávkou, vlak tam jede krokem a přejíždí to tam každý." Celou situaci naprosto přesně vystihuje na konci článku mladíkova věta "Nejhorší na tom je, že se většinou ze svých chyb poučím."

Ač se asi Radek cítil ukřivděn, že přišel řidičák za jediný den, je přímo exemplární případ nepoučitelného řidiče, pro které je bodový systém určen. Dopoledne dostane nezanedbatelnou pokutu za rychlost a ještě ten den projíždí přejezd při výstraze. Nad fotkou své jízdy na červenou se možná rozčiluje, jak to, že ho nikdo neupozornil, že tam jsou kamery. Je totiž přesně ten český řidič, pro které má zákon o provozu na pozemních komunikacích jen jakýsi doporučující charakter, vždyť on je přece svéprávný a má řidičák, tak přece musí vědět nejlíp co zvládne. Bohužel ne pro všechny to skončí šťastně jako pro Radka, který jen přišel na rok o řidičák. O těch dalších si každodenně čteme v černých kronikách.

Takže ať se to Radkovi líbí nebo ne, i on je důkazem, že bodový systém funguje. To že o některých automaticky zaznamenaných přestupcích se dozvíme se zpožděním není chyba zákona, ale jen způsobu vyhodnocování. Proto jsem jednoznačně pro to, aby se bodový systém zachoval a nedeklasoval různými změkčeními. Odkaz na článek: http://www.k-report.net/discus/nahledy/176314.jpg

Autor: Robert Bartyzal | pátek 8.8.2008 15:30 | karma článku: 23,74 | přečteno: 1912x