Další kulový blesk? Nesmysl. Opět "jen" blesk obyčejný.

Hrad Svojanov, stejně jako před časem horskou chatu Jizerka zasáhl prý kulový blesk. Blesk to byl v obou případech. Ale nikoliv kulový. Co se vlastně stalo?

Nic co by se za bouřky nedělo při kterémkoliv jiném úderu blesku. Stručně řečeno - výboj si hledá nekratší cestu do země. A vždycky dá přednost všemu co má lepší vodivost než vzduch, byť vlhký. Na té Jizerce to byl přímo učebnicový příklad. Laicky řečeno: Blesk udeřil buď přímo do vrchního vedení sítě, nebo do ní z něčeho vodivého přeskočil. Po ní se rozlétl do všech stran, aby si našel nejkratší cestičku do země. Mnohonásobně vyšší napětí než napětí jmenovité si zrovna servítky nebere. Je schopno přeskakovat vypnuté vypínače (co to je pro něj pár milimetrů, když z mraků je schopen přeskočit stovky metrů). Vlivem krátkodobého, ale extrémního přepětí doslova explodovalo vlákno v žárovce, následně její baňka, případně výboj přeskočil přímo z objímky. Onen nešťastník měl zřejmě jen tu smůlu, že jí byl v daném momentě nejblíže, resp. na půl cesty mezi žárovkou a dalším vodičem, ať už v podobě vodovodní trubky nebo něčeho jiného kovového, co výboji pomohlo "doskákat" až do země.

Na Svojanově to byla zase pěkná ukázka toho, co svod atmosférického výboje v řádu miliard a více voltů dokáže udělat za "paseku". Při jeho průchodu vodičem (ať už tím "síťovým" či nějakým plechem nebo i hromosvodem) vzniká adekvátní zkratový proud v řádech tisíců a více Ampér, což samozřejmě i za zlomek sekundy dokáže hravě roztavit kdejaké vedení, plech apod. (komu se někdy podařilo zkratovat autobaterii, ví o čem mluvím). Teplotní roztažnost kovů má pak za následek, že dráty doslova vyskakují ze zdi (viz právě Svojanov), rozlítne se kůra zasaženého stromu atd. Dalším vedlejším efektem je, že takto vysoké proudy se indukují do jiných souběžných vedení, kde pak páchají další paseku. (viz ty komunikační kabely od PC apod.) To celé trvá jen zlomek vteřiny, pak už je jen tma, popř. pach spálené izolace...

Oproti tomu kulový blesk, tak jak je popisován, se vyskytuje i bez bouřky, doba výskytu je i v desítkách sekund, nehlučně postupuje (a destruuje) předměty, zpravidla nezabíjí. Chápu, že pro sdělovací prostředky a mnoho lidí je obyčejný blesk oproti tomu kulovému poměrně nezajímavý, ale přesto není důvod tyto dva příliš nesouvisející jevy zaměňovat. Doufám tedy, že teď pokaždé, když zase při bouřce někam uhodí, nebudou všichni tvrdit, že to byl kulový blesk.

Autor: Robert Bartyzal | pondělí 16.6.2008 10:48 | karma článku: 16,68 | přečteno: 2020x