Sečská přehrada patřila malým záchranářům

První zářijový víkend patřil v okolí sečské přehrady na Chrudimsku malým hasičům a zdravotníkům. Přesněji řečeno těm, kteří našli dostatek odvahy a rozhodli se zúčastnit prvního ročníku neprofesionálního zdravotnického cvičení „Rescue Marathon Kids Edition“. Ten je dětskou variantou „velkého“ marathonu, který se v okolí Heřmanova Městce pomalu stává tradicí a za necelé tři týdny proběhne jeho pátý ročník.

Organizátoři ze 7. MS ČČK Praha 1 si pro účastníky připravili vskutku nabitý program. Zatímco na parkovišti místní hasičské stanice sledovali ukázku zásahu na dopravní nehodu s vyproštěním zraněné osoby, u nedaleké skautské základny se mezitím připravovala podobná situace. Krátce po setmění tak polovina týmů vyrazila za svitu čelovek zachraňovat zraněné při nehodě tří vozidel. Druhá polovina zamířila na blízkou cyklostezku, kde řidič srazil skupinu bruslařů. Po zhodnocení zásahů se týmy na obou stanovištích vystřídaly.

Zúčastněné týmy: ČČK Praha 1 – 7.MS + 5MS, SDH Ždírec nad Doubravou, ČČK Štětí, ČČK Děčín, SDH Štětí, ČČK Veselí nad Lužnicí, ČČK Mezimostí.

Sobotní ráno už patřilo samotnému marathonu, který byl ve znamení čísla osm. Celkem 8 týmů malých hasičů a zdravotníků se s pomocí GPS vydalo na 8 kilometrů dlouhou trasu, na níž zasahovaly na 8 stanovištích. V jejím průběhu nebyla nouze například o ošetřování tonoucího, popáleného, tržných ran a mnoha dalších poranění, se kterými se člověk může setkat v běžném životě. Zpestřením pak byla cesta k jednomu stanovišti, kdy přes hladinu sečské přehrady přepravoval účastníky hasičský člun.

Celá akce by se nemohla uskutečnit bez podpory sponzorů, ktrým patří poděkování: Kolínské sodovkárny, Mlékarna Hlinsko, Coca-Cola, Madeta, Nadace ČEZ, Baloušek tisk, sdružení Pomáháme pomáhat, KOMS Mělník, Hobža brambůrky a Wiki Škrovád. Na akci se podílely také SDH Heřmanův Městec, SDH Načešice, HZS Pardubického kraje, Vodní záchranná služba Chrudim a sdružení Rescueinfo.

 

Další fotografie naleznete zde.

Autor: Michal Bareš | úterý 9.9.2014 15:38 | karma článku: 10,10 | přečteno: 350x