Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro koho houkaly v Pardubicích sirény?

Když se v okolí Pardubic objeví oranžový mrak, většina místních hned ví, kde se vzal – ze Synthesie. Stejné to bylo i v úterý po poledni, kdy došlo v této chemičce  k úniku oxidů dusíku. Tentokrát ale byla situace natolik závažná, že si vyžádala spuštění varovného systému v Pardubicích.

Nejprve několik časů:

12:37 – ve společnosti Synthesia, a.s. dochází k provozní nehodě spojené s výronem oxidu dusíku do ovzduší
12:39 – zprávu o události obdrželi krajští hasiči a okamžitě vyjíždějí na místo
12:55 – SMS o události obdrželo oddělení krizového řízení pardubického magistrátu. Město bezprostředně po přijetí SMS kontaktovalo krajské hasiče (KOPIS)
12:56 – pardubický magistrát rozesílá SMS školským zařízením
13:07 – krajští hasiči po dohodě se zástupcem města spouštějí varovný signál na území města Pardubic
13:10 – město odvysílalo prostřednictvím systému DOMINO obecnou, předem připravenou verbální informaci pro obyvatelstvo
13:53 – poté, co hasiči vyhodnotili nebezpečí, odvysílalo město prostřednictvím systému DOMINO podrobnější verbální informaci
15:23 – Institut ochrany obyvatelstva ukončuje měření na Kunětické hoře z důvodů nulových hodnot
15:50 – město rozesílá SMS školským zařízením, vedení města a městských obvodů o skutečnosti, že nebezpečí pominulo (po konzultaci s hasiči)
16:03 – nebezpečí odvolává městský rozhlas

Informování IZS a obcí

Hasiči
Chemička informovala krajské hasiče dvě minuty po vzniku havárie. To je něco, co v případě dřívějších havárií rozhodně nebývalo samozřejmostí a hasiči mnohdy vyjížděli „do Semtína“ na základě volání od občanů. Otázkou zůstává, nakolik prvotní informace popisovala vážnost situace.

Obce
Synthesia má zpracován vlastní systém rozesílání SMS  orgánům státní správy, samosprávy, starostům obcí a České inspekci životního prostředí. V případě starostů je podstatnou informací to,  že SMS jsou rozesílány pouze těm obcím, které leží v tzv. zóně VHP (vnější havarijní plán)  a jsou podle předběžného vyhodnocení situace ohroženy. V tomto případě například vál slabý vítr směrem od Lázní Bohdaneč.

Problém mohl nastat v informování obcí, které leží ve směru šíření uniklých par, ale jsou mimo zónu VHP. Podle informací HZS Pardubického kraje byly průběžně informovány obce: Sezemice, Němčice, Dříteč, Opatovice nad Labem, Srch, Ráby, Staré Hradiště, Hrobice, Újezd u Sezemic, Rokytno, Borek a město Pardubice.

Varování a informování obyvatel

Proč tak pozdě?
Pokud budeme vycházet z doložených časů, proběhlo první varování obyvatel v 13:07, tedy 30 minut po vzniku havárie. Jedná se o na první pohled nepřijatelně dlouhý čas, který logicky musí mít svého viníka. Pokud se ale na průběh varování podíváme podrobněji, zjistíme, že to tak jednoznačné být nemusí. Podívejme se tedy,  co samotnému varování předcházelo.
V první chvíli vyjížděli hasiči na žádost chemičky k události, která ještě nebyla přesněji specifikována. Na základě informací z místa a meteorologické situace se upřesňovalo ohrožení. Ostatně ještě před 13. hodinou neměli hasiči dostatečné informace k rozhodnutí, zda spustit varovný systém. Ten spustili po dohodě se zástupcem města krátce na to, ve 13:07.
Dvě minuty poté město prostřednictvím systému DOMINO odvysílalo obecnou verbální informaci vyzývající k zavření oken a připravení ochranných prostředků. I ta se posléze stala terčem kritiky – byla prý příliš „děsící“ a nekonkrétní. Musíme si však uvědomit, že spuštění varovného systému bylo v danou chvíli spíše preventivní. Přestože oblak par byl zdaleka viditelný a vyvolával nepříjemné pocity, nezpůsobil žádné škody na zdraví.
Po vyhodnocení situace hasiči odvysílalo město ve 13:53 tuto zprávu:

MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA! V areálu společnosti Synthesia došlo k úniku oxidů dusíku. Nejedná se o stav ohrožující život! Nejedná se o stav ohrožující život! Přesto omezte pobyt venku a nevětrejte. Nejvíce bylo zasaženo území částí Ohrazenice, Doubravice, Polabiny, Trnová. O dalších skutečnostech vás budeme informovat.

V ní už se vzhledem ke skutečné situaci nemluví o ochranných prostředcích a je obdobná jako například v zimě při smogové situaci.

Proč jen v Pardubicích?
Velkou kritiku nevyvolal pouze čas spuštění sirén, ale také to, že byly spuštěny pouze v Pardubicích. I v tomto případě lze nalézt jednoduché vysvětlení.
V Pardubicích je několik let postupně budován novodobý rozhlas, tzv. místní informační systém. Ten umožňuje nejen odvysílat signál sirény, ale také přenést jakoukoliv verbální informaci. Do tohoto systému jsou zapojeny také některé elektronické (mluvící) sirény.
V tomto případě tedy zazněl kolísavý tón sirény a během dvou minut následovala verbální informace, která je předem připravena a vyzývá k uzavření oken a použití prostředků improvizované ochrany.
V případě okolních obcí je situace jiná. Jsou v nich umístěny pouze rotační sirény, které neumožňují odvysílat verbální informaci. V těchto obcích by tedy zazněl pouze kolísavý tón sirény bez jakýchkoliv dalších informací. Otázkou zůstává, jak by na tento signál reagovala veřejnost. Pravděpodobně by mu většina nevěnovala pozornost s tím, že jde o zkoušku nebo svolání hasičů. U části obyvatel by naopak mohla siréna bez dalších podrobností vyvolat paniku, ikdyž událost sama o sobě životy a zdraví neohrozila.

Jednoznačně ale měli být obyvatelé obcí ve směru šíření par informování prostřednictvím obecních rozhlasů. Tady však narážíme na další problém. Narozdíl od Pardubic je většina obecních rozhlasů určena pouze pro běžná hlášení obce a nejsou uzpůsobeny pro krizové využití. To znamená, že neumožňují rychlý vstup starosty například přes mobilní telefon. Zkušenosti z povodní navíc ukazují velký problém s kontaktováním malých obcí, kde je jediným spojením mimo úřední den mobilní telefon starosty. Ten ovšem nemusí mít telefon u sebe.
V případě Pardubic je městský informační systém (rozhlas) koncipován tak, že vstoupit do něho může jak oddělení krizového řízení města, tak městské části. Pro případ nutnosti okamžitého odvysílání informace mimo pracovní dobu má navíc možnost vstupu do systému také operační středisko Městské policie Pardubice.

Znalosti obyvatel

Havárie ve společnosti Synthesia a následné tísňové informování obyvatel ukázalo ještě jeden problém. Ať už zazní pouze siréna nebo i doplňková verbální informace, většina obyvatel ani v nejmenším netuší, co dělat.
Sám jsem od okamžiku spuštění sirén odpovídal telefonicky a e-mailem na zhruba dvě desítky dotazů obyvatel Pardubic. Mezi nimi dotaz, kam jít do krytu nebo který úřad vydává ochranné masky. Obdobně na tom byly i další organizace, které mají co do činění s ochranou obyvatel nebo krizovým řízením.
Vrcholem pak jsou některá média, nestydící se z této neznalosti obvinit město a kdekoho, kromě samotných občanů, svých čtenářů.

Ano, mnoho lidí neví, jak reagovat na houkající sirénu. Nedokáže rozlišit jednotlivé signály, ignoruje je nebo naopak panikaří. Jenže tím, kdo toto může ovlivnit jsou pouze a jedině samotní občané.
To samozřejmě není možné bez přístupu k patřičným informacím – a těch není málo.

Hasiči každoročně pořádají v centru Pardubic den prevence a ochrany obyvatelstva, rady pro krizové situace jsou na webu hasičů i města.
Město před několika lety dokonce uspořádalo i besedu pro občany na téma „bezpečnost ve městě“, o kterou byl ale mizivý zájem.

Rady v nouzi
V Pardubicích navíc působí neziskovka, která se na přípravu obyvatel na mimořádné události přímo zaměřuje. Od roku 2007 realizuje projekt Rady v nouzi, jehož cílem je právě příprava obyvatel na podobné události. K tomu využívá internetový portál, besedy pro veřejnost nebo preventivní stánky na akcích pro veřejnost.

Podmínky pro dostatečnou přípravu obyvatel tedy v Pardubicích jsou. Bude na základě událostí z tohoto týdne zájem i z jejich strany?

Autor: Michal Bareš | pátek 24.8.2012 9:21 | karma článku: 9,05 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Michal Bareš

Povinné očkování dobrovolných hasičů?

V poslední době toho bylo k vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem napsáno mnoho. Rád bych se ale zastavil u jedné konkrétní skupiny osob, na kterou tato vyhláška přímo dopadá a přesto stojí stranou pozornosti.

14.12.2021 v 15:24 | Karma: 24,07 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Michal Bareš

Mohou být billboardy prospěšné?

Za chvíli nás čekají další volby, na některých místech hned dvojité. Ze spousty reklamních ploch na nás shlížejí postavy, které to s nám myslí zaručeně dobře. Billboardy však mohou mít mnohem lepší účel, než jen radit, koho volit.

16.9.2018 v 17:06 | Karma: 4,67 | Přečteno: 143x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Potok jménem Doubrava

Řeklo by se běžný potůček, kterých je všude plno a leckdy nemají ani svůj název. Tenhle ho ale má - Doubrava.

10.8.2018 v 8:02 | Karma: 10,72 | Přečteno: 572x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Švédský recept na krize

Médii proběhla tento týden zpráva o příručce pro případ krize nebo války, kterou distribuuje Švédsko svým občanům. Jedním z témat této brožury je také připravenost domácností a jejich doporučené vybavení.

26.5.2018 v 7:18 | Karma: 16,14 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Městské weby a informace o možném ohrožení občanů. Jsou dostačující?

Podíval jsem se na to, jak si v oblasti ochrany obyvatel vedou internetové stránky obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji. Rozhodně musím pochválit Pardubice, Českou Třebovou a s malou výtkou i Žamberk.

2.1.2018 v 18:24 | Karma: 4,50 | Přečteno: 204x | Diskuse| Pardubice
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal