MŠMT chce v reakci na žďárskou událost zvýšit bezpečnost žáků

Ministerstvo školství předložilo do připomínkového řízení návrh vyhlášky o některých opatřeních k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních. Reaguje tak na tematickou zprávu České školní inspekce, podle níž je třeba nastavit alespoň minimální pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví žáků, která budou směřovat proti nekontrolovatelnému vstupu a pohybu cizích osob ve školách.

V současné době školský zákon ukládá povinnost zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů. Bližší podmínky zajištění bezpečnosti pak jsou stanoveny školními řády jednotlivých škol a neexistuje žádný minimální standard těchto opatření.

Nově navrhovaná vyhláška má za cíl upřesnit povinnosti škol v oblasti přijímání opatření k zajištění bezpečnosti a vedení dokumentace o těchto opatřeních. Řeší ale i konkretizování povinností při seznamování žáků a studentů s bezpečnostními pokyny a opatřeními a povinnost zajistit dohled ve školách.

Vyjmenováná jednotlivá bezpečností opatření, ať už personální a organizační, tak technická. Konkrétně mluví o pedagogickém či nepedagogickém dohledu nad žáky, umožnění pobytu ve škole před vyučováním, řádném a pravidelném poučení žáků o rizicích, ustavení recepčního či vrátného pro kontrolovaný vstup do budovy školy, instalaci kamerových systémů, zavedení elektronických karet a čipů, kódovacích zařízení apod.
Vyhláška však nestanoví, jakými konkrétními opatřeními má škola či školské zařízení bezpečnost zajišťovat. Je ale povinna vést o těchto opatřeních průkaznou dokumentaci.

Vstup cizích osob do škol

Od útoku ve Žďáru nad Sázavou je hodně diskutovaným tématem nebezpečí vstupu cizích osob do škol. Vyhláška proto školám stanoví povinnost, upravit ve školním nebo vnitřním řádu pravidla přístupu do staveb a na pozemky sloužící škole.
Osobám, které nejsou zaměstnanci dané školy, jejími žáky nebo jejich zákonnými zástupci, umožní vstup do škol a na školní pozemky pouze po zjištění totožnosti osoby a důvodu vstupu a po provedení písemného záznamu o těchto skutečnostech.

Bude to stačit?

Tolik slova legislativy. Je ovšem otázka, zda tato opatření budou mít dostatečný přínos.
První problém vidím v tom, že vyhláška stanoví školám povinnost, uvádět informaci o opatřeních k zajištění bezpečnosti žáků, včetně vyhodnocení jejich účinnosti, do pravidelných výročních zpráv.
V praxi tak mohou nastat dvě situace - buď škola uvede podrobně tato opatření a kdokoliv se s nimi bude moci na internetu seznámit a "připravit se na ně" nebo bude při jejich popisování naopak velmi stručná. To ale pro změnu znamená, že jejich uvádění bude celkem zbytečné.

Druhý a mnohem větší problém spočívá v tom, že školám vyhláška dává širokou možnost výběru vhodných opatření.

Zatímco kamerový systém se záznamem je vhodný doplněk a má rozhodně svůj význam, jiná opatření mohou být ve výsledku nebezpečná. Příkladem takového opatření je v poslední době hodně oblíbený přístup prostřednictvím čipů nebo vstupních karet.
Jediným opatřením, které podle mého názoru může fungovat, je osobní dohled u vchodu a v průběhu vyučování pak elektronický vrátný (zvonek) s doplňkovým kamerovým pohledem na vstupní prostor.

Jiná otázka je, kam až jsme ochotni s podobnými opatřeními zajít a kdy začnou z nich vyplývající omezení převažovat nad přínosem.

Autor: Michal Bareš | středa 11.2.2015 16:48 | karma článku: 6,78 | přečteno: 558x