Jak nás meteorologové varují před nebezpečím?

Náledí, ledovka, sněžení, povodně. To je několik jevů, před nimiž nás v posledních dnech a týdnech varovali meteorologové prostřednictvím systému Integrované výstražné služby. Pojďme se ale podívat na to, jak vlastně výstrahy vznikají a před čím vším nás mají varovat.

Systém integrované výstražné služby (dále jen SIVS) je společně poskytovaná výstražná služba na území České republiky v oblasti operativní meteorologie a hydrologie. Vydávání výstražných informací v rámci SIVS je zčásti naplněním předpovědní povodňové služby podle vodního zákona. Celý systém tvoří a za jeho provoz odpovídá Centrální předpovědní pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu a Stálá směna Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu. Ty v úzké součinnosti vyhodnocují meteorologická a hydrologická data, prognózy a na jejich základě vydávají a rozšiřují integrované výstražné informace.

Stupně nebezpečí

Výstražné informace se vydávají na nebezpečné, resp. limitní meteorologické a hydrologické prvky a jevy. Na základě míry jeho intenzity se každému jevu přiřazuje jeden ze 3 stupňů nebezpečí.

Barva
Žádnýzelená
Nízkýžlutá
Vysokýoranžová
Extrémníčervená

Typy jevů

Limity
nízký
vysoký
extrémní
vysoký
nízký
vysoký
extrémní
nízký
vysoký
extrémní
nízký
vysoký
vysoký
extrémní
nízký
Zavějevysoký
vysoký
extrémní
vysoký
nízký
vysoký
vysoký
extrémní
extrémní
nízký
vysoký
extrémní
nízký
vysoký
extrémní
extrémní
nízký
vysoký

Výskyt nebezpečných jevů

Pro některé nebezpečné jevy, které mají zejména rychlý a zvlášť nebezpečný vývoj se vydávají i informace o výskytu nebezpečných jevů (výstraha – výskyt nebezpečných jevů). Vydávají se jestliže je předpoklad, že se bezprostředně vyskytne nebo se právě vyskytl, resp. byly dosaženy nebo překročeny limitní hodnoty (naměření či pozorování nebo objektivní detekce) některého z nebezpečných jevů, které mají obvykle rychlý vývoj.

Tato informace má za cíl oznámit skutečný nebo předpokládaný výskyt nebezpečného jevu (jev už nastal) a současně popsat jeho nejbližší vývoj (na zhruba 3 hodiny dopředu). V Systému integrované výstražné služby je informace o výskytu nebezpečného jevu označena tímto symbolem:

Informace o výskytu nebezpečných jevů se vydává pro tyto jevy:

  • Silné sněžení
  • Sněhová bouře
  • Silná ledovka
  • Velmi silné bouřky
  • Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami
  • Extremně silné bouřky
  • Extremně silné bouřky s přívalovými srážkami
  • Extrémní srážky
  • Povodňové ohrožení
  • Extrémní povodňové ohrožení

 

Typy výstražných informací

Výstražné informace se rozlišují mezi sebou podle účelu jejich sestavování. Účely sestavování jsou následující:

Vydání předpovědní výstražné informace – VÝSTRAHA ČHMÚ (označena WOCZ65) Vydává se, jestliže je předpoklad, že se vyskytne kterýkoli nebezpečný jev ze SIVS nebo se vyskytl nebezpečný jev ze SIVS a je předpoklad jeho dalšího trvání.

Vydání informace o výskytu nebezpečných jevů – VÝSTRAHA ČHMÚ - VÝSKYT NEBEZPEČNÝCH JEVŮ (označena WOCZ66, IVNJ) Vydává se jestliže je předpoklad, že se bezprostředně vyskytne nebo se právě vyskytl, resp. byly dosaženy nebo překročeny limitní hodnoty (naměření či pozorování nebo objektivní detekce) některého z nebezpečných jevů, které mají obvykle rychlý vývoj.

Upřesnění předpovědní výstražné informace – VÝSTRAHA ČHMÚ (označena WOCZ65) Sestavuje se ve všech případech potřeby upřesnění, doplnění, změny nebo při zjištění chyby (nesprávné údaje, chyba zpracovatele) v již platné PVI.

Rušení předpovědní výstražné informace – VÝSTRAHA ČHMÚ (označena WOCZ65) Sestavuje se v případě, kdy na základě aktuálních měření a analýz nebo předpovědních podkladů se jevy v předpovědní výstražné informaci už nepovažují za nebezpečné.

Oprava informace o výskytu nebezpečných jevů – VÝSTRAHA - VÝSKYT NEBEZPEČNÝCH JEVŮ (označena WOCZ66 CCA) Použije se vždy při zjištění chyby (nesprávné údaje, chyba zpracovatele) v kterékoli části již vydané IVNJ.

Jiné účelové informace – ÚČELOVÁ INFORMACE ČHMÚ (označena WOCZ67) Tyto informace se sestavují za účelem prověření přenosu informací SIVS k uživatelům, popřípadě sdělení informací související se SIVS (změny v SIVS). Do této kategorie spadají i všechny cvičné výstražné informace.

Distribuce výstražných informací

V případě vydání výstražné informace ji Český hydrometeorologický ústav rozšiřuje informace registrovaným uživatelům dle příslušného distribučního schématu a prioritně je předává na operační a informační středisko Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ČR, na Stálou směnu Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu, veřejnoprávním sdělovacím prostředkům a smluvně vázaným komerčním sdělovacím prostředkům. Prostřednictvím operačních a informačních středisek Hasičských záchranných sborů krajů jsou informace předávány dále na obce s rozšířenou působností (zpravidla oddělení krizového řízení) a následně na jednotlivé obce - prostřednictvím elektronické pošty a v některých příapdech také formou SMS.

Informace pro veřejnost

Vydání informace SIVS je výrazně signalizováno na úvodní internetové stránce ČHMÚ (http://www.chmi.cz). Samotné výstrahy pak jsou k dispozici na Hlavní stránce výstražných informací.

V poslední době se především na internetu objevují nejrůznější služby, které vydávají vlastní varování před nebezpečnými jevy. Tyto služby využívají alternativní zdroje informací a způsoby jejich vyhodnocování a nejsou součástí SIVS Českého hydrometeorologického ústavu.

Autor: Michal Bareš | neděle 26.2.2012 16:54 | karma článku: 8,07 | přečteno: 1030x