Foto - Záchranný útvar, nová posila hasičů

Nejvyšší představitelé ministerstva obrany a vnitra byli včera přítomni slavnostnímu nástupu Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR v Hlučíně. Útvar, který je jediným svého druhu v České republice, bude určen především pro výkon speciálních záchranných a humanitárních činností.

Záchranný útvar, který vznikl k 1.1. 2009 na základě novely zákona č. 238/2000 Sb. a má celorepublikovou působnost.
Útvar může pro záchranu lidských životů, zdraví a  majetku nasadit  různé  specialisty  - chemiky, kynology, potápěče, pyrotechniky, lezce-záchranáře apod. Hlučínský útvar rovněž disponuje těžkou technikou, kterou může během mimořádných událostí využít například  při vyprošťování extrémně těžkých a objemných břemen, uvolňování koryt řek, zprůjezdňování zavalených komunikací apod.
Záchranný útvar se také může pochlubit týmy specialistů a vybavením pro obnovu postižených území např. po živelní pohromě - zajištění nouzového zásobování elektrickou energií, přečerpávání vody velkokapacitními čerpadly, nouzové zásobování pitnou vodou, zdravotní podpora, nouzové zásobování humanitárním materiálem atd.
Nedílnou součástí je také unikátní mobilní základna humanitární pomoci,  kde by našlo dočasné útočiště až 400 osob, které museli opustit své domovy, například z důvodů povodní.Útvar disponuje zhruba 150 kusy automobilové techniky a jeho provoz zajišťuje 191 příslušníků a 50 občanských zaměstnanců.

navázání na dlouholetou tradici

Útvar nevznikl z "čisté vody," ale je výsledkem transformace 157. záchranného praporu Armády ČR, jehož historie se začala psát v roce 1991 a na svém kontě má mnoho náročných a mediálně známých zásahů. Jmenujme například loňské železniční neštěstí v nedaleké Studénce, nebo povodně.
Tím historie záchranných praporů české armády končí. Bohužel nepřežily úsporná opatření ministryně obrany Vlasty Parkanové. Ta argumentuje tím, že po dobudování integrovaného záchranného systému nejsou již vojáci při řešení havárií tolik potřební. Uvidíme časem...

Článek vznikl pro portál www.radyvnouzi.cz.

Autor: Michal Bareš | středa 7.1.2009 11:08 | karma článku: 11,27 | přečteno: 1774x