Foto: Bezpečná Evropa

Bezpečná Evropa, takový byl název akce, kterou hostilo ve středu 30. září kongresové centrum Aldis v Hradci králové. Odborná veřejnost tu byla seznámena s několika projekty, které přispívají ke zvýšení bezpečnosti a jsou financovány z Integrovaného operačního programu. Široká veřejnost pak měla možnost shlédnout ukázky zásahů na dopravní nehodu, zásah letecké záchranné služby nebo zákrok pořádkové jednotky.

Přestože je většina prezentovaných projektů ve stádiu příprav nebo realizace, mohla se Policie ČR již nyní pochlubit skutečnými výsledky jednoho z projektů, "Mobilním kontaktním a koordinačním centrem".
V rámci tohoto projektu policie pořídila 76 vozidel se speciálním komunikačním a dalším vybavením (ýpočetní technika, kontejner první pomoci a první záchrany, osvětlovací zařízení, proměnná informační LED tabule, megafon, přístřešek, elektrocentrála, vozidlová radiostanice, mobilní telefon).

Každý okres bude disponovat minimálně jedním tímto vozidlem, jehož využití si lze představit v mnoha situacích, od společného zásahu s hasiči při hledání pohřešovaných až po přírodní pohromy nebo průmyslové havárie.
Celkové náklady projektu se vyšplhaly na 123 mil. Kč, z čehož EU má podíl 85%. 

Autor: Michal Bareš | pátek 2.10.2009 14:58 | karma článku: 6,01 | přečteno: 1566x